Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SWIFT İran’daki Bankalara Hizmet Vermeyi Bırakıyor, İran’da Dijital Para Talebi Artıyor

Bankalararası Finansal Komünikasyon Topluluğu (SWIFT), ABD’nin uyguladığı çeşitli yaptırımlar sonrasında SWIFT üyesi olan İran bankalarına hizmet vermeyi kesiyor.

Reuters tarafından yapılan habere göre SWIFT, 10 Kasım’da bünyesindeki finans kurumlarından bazılarına hizmet vermeyi bıraktı. 200’den fazla ülkede sınırlar ötesi ödeme hizmeti sunan SWIFT, İran‘daki bankalarla ilişiğini kesme kararı aldı.

ABD Yaptırımları

SWIFT’in yetkili isimlerinden Gottfried Liebbrandt, 7 Kasım’da Paris’te gerçekleşen bir etkinlikte bu kararın “pişmanlık verici” olsa da alınması gerektiğini vurguladı. Liebbrandt’ın açıklamalarına göre SWIFT bu kararı “istikrarı ve küresel finans sisteminin bütünlüğünü” korumak için aldı.

SWIFT’in merkezi aslında Belçika’da bulunuyor ancak aldığı kararlar ABD’ninkiyle büyük ölçüde örtüşüyor. ABD, Obama döneminden beri İran’a çeşitli yaptırımlar uyguluyor ve Trump yönetimiyle bu yaptırımların şiddeti artmaya başladı. SWIFT de ABD’nin aldığı bu yaptırım kararları sonrasında İran’a hizmet vermeyi bıraktı.

Yaptırımlardan Kaçınmak

ABD tarafından uygulanan bu yaptırımlar, İran’daki yetkililerin kripto paraları çok daha yakından araştırmalarına yol açıyor.

Yerel yetkililer bundan birkaç ay öncesine kadar olası bir dijital para projesine temkinli yaklaşıyorlardı. Ancak İran’daki yetkililerin görüşleri zaman içerisinde yaptırımların da artmasıyla birlikte değişmeye başladı.

İran’daki yetkililer, Eylül ayında aldıkları kararla Bitcoin madenciliğini resmi bir sektör olarak tanımaya başladılar. Bitcoinist gibi kaynaklara göre İran, günümüzde kripto para madenciliğinin en ucuz olduğu üçüncü ülke.

Bunun haricinde birkaç gün önce paylaştığımız haberde İran’daki yerel dijital para projesinin hazır olduğunu belirttik. Şu anda yetkililerin bekledikleri tek şey İran Merkez Bankası’ndan gereken izni almak ve bu doğrultuda harekete geçmek.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment