Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tam Bitcoin Fiyatı Yatırımcıları Alternatiflere Yönlendiriyor

Bir millibit yani Bitcoin‘in binde biri fiyatına 700 adet Verge veya 1,300 Reddcoin alınabilir. Bu küçük piyasa hacmine sahip koinler elbet Bitcoin kadar şaşalı değil ancak Bitcoin’e kıyasla iki olumlu yönleri var: sayıları çok fazla ve ucuzlar. Artık iyice arşa çıkmış olan Bitcoin fiyatıyla birlikte piyasaya yeni dahil olan yatırımcıların pek çoğu tam Bitcoin alamıyor ve gözlerini daha düşüklere, altkoinlere çeviriyorlar.

Pahalı Bitcoin mi Ucuz Altkoin mi?

Tecrübeli yatırımcıların da büyük ihtimalle katılacağı gibi altkoin almak için en uygun zaman Bitcoin’in durgun olduğu dönemlerdir. Bitcoin fiyatı uçuşa geçtiğinde veya meteor misali düşmeye başladığında altkoin piyasasının canı oldukça yanıyor çünkü o piyasadaki para ya BTC’ye ya da devlet parasına dönüştürülüyor. Geçtiğimiz birkaç haftada Bitcoin kısmen daha istikrarlıyken ise altkoinler büyüme yaşadı. Bazı zamanlarda ilk 100 kripto para listesindeki Bitcoin hariç tüm kripto paralar yemyeşil göründü çünkü aylardır ilgiye muhtaç olan altkoinler sonunda istedikleri talebe kavuştular.

Litecoin ve Monero gibi zaten bilinen altkoinler piyasaya giren yeni parayla birlikte güzel zamanlar geçirdiler ancak özellikle fiyatı düşük olan koinler için büyük gelişmeler yaşandı. Bu ayın %3,600 ile en büyük büyüme göstereni Verge ancak %1,600 büyüme gösteren Tron ve %1,450 büyüme gösteren Reddcoin’e de değinmemek olmaz. İşin ilginç tarafı ise bu kripto paralar böylesine astronomik büyümeler göstermiş olmalarına rağmen hala daha hiçbiri 4 sentten fazlaya mal olmuyor.

Faced With Never Owning a Whole Bitcoin, Investors Are Turning to Altcoins

Kripto para piyasasına yeni dahil olan yatırımcılar haftalarca, belki aylarca ticaret yapa yapa bir tam Bitcoin sahibi olmak ile ucuz koin alıp direkt olarak binlerce koinin sahibi olmak arasında ikilem yaşıyor.

Tam bir Bitcoin sahibi olunmadığında küsuratlı Bitcoin sahibi olmak bile ciddi miktarda paraya sahip olmak anlamına gelebiliyor ancak bu durum pek hoş hissettirmiyor. Belki de tam olarak aynı miktarda paraya denk gelseler bile küsuratlı Bitcoin sahibi olmak, bir altkoinden binlercesine sahip olmak kadar etkileyici gelmiyor gibi. Küçük küçük Bitcoin parçaları almak da oldukça moral bozucu olabiliyor çünkü epey fazla para harcayıp Bitcoin alıyorsunuz ama hesabınızdaki BTC miktarı neredeyse değişmiyor bile.

Doge Saldırıyor

Altkoinlerin şuanda yeniden moda haline gelmeye başladığının belki de en bariz göstergesi Doge’un geri dönmüş olması. %475 büyümeyle bereketli bir ay geçiren Doge şuanda Bittrex’te 100 satoshi’den daha ucuza satılan tek kripto para. Doge bu sınırı birkaç kez geçmiş olsa da şuanda 70 satoshi civarından satılıyor. Doge bu sınırı tam anlamıyla geçip üç haneli fiyatlara yerleştiği zaman büyük borsalardaki ucuz koin devrinin sonu yaklaşacak.

Yeni Moda Ucuzluk

Tam olarak bir Bitcoin’e sahip olan kişi sayısının bir milyondan daha az olduğu düşünülüyor ancak pek çok Bitcoin borsa cüzdanlarında vesaire tutulduğu için net bir sayı belirlemek zor. Bu sayı net olmasa da net olan başka bir şey var. Kabul etmek gerekiyor ki kripto para sektöründeki insanların çok büyük çoğunluğu asla tam Bitcoin sahibi olmayacak. Bitcoin’in güzelliği de 100 milyon parçaya ayrılabiliyor olması. Böylece herkese yetecek kadar oluyor. Mesela insanlar 14 $ karşılığında bir millibit -Bitcoin’in binde biri- alarak Bitcoin sahibi olabiliyor.

Ama sorun şu ki kimse millibitler üzerinden konuşmuyor. Aynı şekilde 0.0001 Bitcoin sahibi olmak hakkında da konuşmuyor. Çok küçük miktarlarda Bitcoin hakkında konuşmak biraz garip de kaçıyor zaten. Ama gelelim görelim ki tam Bitcoin sahibi olmak öyle mi? Öyle olsa bunca insanın hedefi bu olmazdı.

Yarım milyondan fazla bloka uygulanan ve her Bitcoin’in içine işlenen güvenlik seviyesi göz önüne alındığında Dünya’nın en büyük kripto parasının şuan olduğu fiyatta olması gayet adil görünüyor. Hatta pek çok Bitcoin destekçisi fiyatın daha da artması gerektiğine inanıyor. Ama psikolojik olarak baktığımızda 1,000 adet koin bulunan bir cüzdana sahip olmak, .0001 adet Bitcoin’e sahip olmaktan daha tatmin edici gözüküyor. Olay tabii ki belli bir yerden sonra koinin fiyatında değil piyasa hacminde ve kar getirisinde bitiyor. Biz şuan yalnızca görüntüden bahsediyoruz.

Belirttiğimiz üzere Bitcoin’in artan fiyatı pek çok yeni yatırımcıyı diğer kripto paralara yönlendiriyor ancak bunun sebebi yalnızca Bitcoin’in fiyatı değil. Aynı zamanda Bitcoin’in masrafı. Artan işlem ücretleriyle birlikte pek çok kişi Bitcoin’i eleştiriyor ve yakın zamanda Bitcoin üzerinden ödeme almayı kabul eden Steam de işlem ücretlerini sebep göstererek bu uygulamaya bir son vermişti. Altkoinlerin de Bitcoin gibi ödemelerde kullanılabiliyor olması, yatırımcıların gözlerini altkoinlere çevirmesindeki bir başka sebep.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment