Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Telegram İlk TON Servisini Açıkladı: Telegram Passport

Telegram yakında çıkartacağı Telegram Open Network’un (Telegram Açık Ağ; TON)bir parçası olacak  ilk servisini oluşturdu. Rus bir yerel haber kaynağı olan Vedomosti’nin olaya yakın iki kişiden aldığı bilgiler ışığında yaptığı bir habere göre, şirket şuan için bu hizmeti kapalı kapılar ardından test etme sürecinde. İsmi Telegram Passport olan hizmet bütün gerekli verileri ve evrakları yüklemesi gereken Telegram kullanıcılarının kimlik doğrulamasını yapacak. Bir kere evrakları yükledikten sonra kullanıcılar bunları ortak hizmetlere transfer edebilecek. Bir kaynağa göre bu hizmet önümüzdeki aydan itibaren kullanıma sunulacak.

Ocak ayında Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para birimlerinin sorunlarını çözme odaklı bir TON platformunu tanımlayan Whitepaper sızdırılması olayından bahsetmiştik. Bu platform için Telegram, çoğunlukla kurumsal ve güvenilir yatırımcılardan 1.7 milyar dolar gibi bir miktar toplamıştı. Telegram’ın iki ön-satış yaptığı bu ilk dijital para arzı hiç halka açık yapılmadı. Buna rağmen toplanan para miktarı tarihteki en büyük token satış olayı olarak kendine ayrı bir yer edindi.

TON projesine göre, kripto para birimleri ile takas yapılabilecek ürün ve servislerin etrafında toplanmış yeni bir ekonomi modeli geliştirilmeli. TON ekosistemi evrensel olup envaiçeşit hizmet, içerik malzemesi ve buna benzer ürünleri içerecek. TON, Telegram ekosisteminin ana tokeni olacak olan Gram adındaki kripto para birimi ile desteklenecek. Şirket tokenin dünya çapında yüz milyonlarca kişiye ulaşacağını düşünmekte.

SP Capital şirketinin yatırımcı ve danışman ortağı olan Alexander Filatov, Telegram Passport hizmetinin kripto paraların, dünya çapındaki düzenleyici kurumlar için önemli bir unsur olan, ‘anonimlikten’ uzak kalmasını sağlayacağını belirtti.

Vedomosti’nin eriştiği muhbirlerden birisinin ifadelerine göre ödeme hizmeti sağlayıcısı Qiwi çoktan Telegram Passport hizmetine erişim sağlamış. Qiwi’nin ortaklarından olan Sergei Solonin ise bu iddiayı yalanladı.

Vedomosti tarafından görüntülenmiş Telegram sitesindeki kapalı bir sayfa Telegram Passport’un kimlik belgelerini, pasaportları, ehliyetleri, faturaları, banka hesap cüzdanlarını ve diğer kişisel evrakları toplayarak kullanıcının profilini oluşturabileceğini belirtti. Bütün bu veriler şifrelenecek ve sadece iki aşamalı doğrulamadan geçen kullanıcı tarafından erişilebilecek. Telegram takımının kendisi bile bu veriye erişim sağlayamayacak.

Kaynak: Cryptovest

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment