Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Türkiye’de Kripto Paralara İlgi Neden Artıyor?

Ekonomist Özlem Derici Şengül Türkiye’deki vatandaşların, “alım gücü düştüğü” için kripto para gibi yatırımlara yöneldiklerini açıkladı. Şengül, bu yatırımcıların bir kısmının “eğitimsiz” olduğunu söyleyip, bazı uyarılarda bulundu.

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, Borsa İstanbul’daki yatırımcı sayısı Ocak 2020 ve Ocak 2021 tarihleri arasında 1 milyon 232 binden, 2 milyon 159 bine yükseldi. Hisse piyasası yatırımcısı çoğalırken; yerli kripto para borsaları yeni kullanıcısı sayısı ve ticaret hacmi bakımından rekor kırıyor.

Getiri arayışına girildi

Ekonomist Özlem Derici Şengül, kripto para gibi enstrümanlara duyulan ilginin gitgide artıyor olmasını Habertürk’te değerlendirdi. Şengül’e göre belli bir birikimi olan vatandaşlar, ülkedeki “alım gücü düştüğü” için daha fazla “getiri arayışına” girmeye başladılar.

Kripto para yatırımcıları, yerli ve yabancı platformlar aracılığıyla 7/24 aralıksız olarak alım-satım yapabiliyorlar. Şengül’e göre kripto para gibi piyasaların bu dinamik yapısı, bu tarz yatırımcıya daha çok “hitap ediyor.”  Şengül, 18 yaşının altında olup borsada “velisinin izniyle” pozisyon açan insanlar olduğunu ifade etti.

“Bu parayı kazanmak için çalışmak lazım”

Bu gibi yatırımların, sosyal yayılma hızının yüksek olduğu düşünülüyor. Şengül’e göre yatırımcısına kazanç fırsatı sağlayan enstrümanlar, “bulaşıcılık etkisiyle. … kulaktan kulağa yayılıyor” ve daha fazla insana ulaşıyor.

Yalnız kripto para değil, borsa odaklı da konuşan uzman isim, bu yatırımcıların bir kısmının “eğitimsiz” olduğunu ve “borsayı oyun arenası olarak gördüğünü” söyledi. Şengül, şunları söyledi:

“Çok eğitimsiz, finansal okuryazarlığı çok düşük, çok bilinçli olmayan bir kesim var. ‘Borsada oynamak’ tabirini kullanarak yaklaşmamak lazım. Nasıl ki maaş almak için sabahtan akşama kadar çalışıyorsunuz; yatırım da öyle. Bu parayı kazanmak için o kadar çalışmak gerekiyor.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!