Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Türkiye’de Bitcoin Madenciliği Yapmak

Bir süredir gündemi meşgul eden dijital paralar hayatımıza girdiğinden beri birçok spekülasyonlara neden oldu. Bitcoin, Ethereum ve Blockchain derken sektörde madencilik üzerine de çok fazla soru işareti doğdu. Genç yaşta milyoner olan Erik Finman sektördeki herkesi heyecanlandırırken, bir anda Silk Road davasında tutuklanan Ross Ulbricht ile de tanıştık. Tüm bunlar çok kısa sürede dünyada ve ülkemizde zincirleme olayları başlatan bir kıvılcım gibiydi.

AMD POLARIS MİMARİSİNİ 6 AYDA TÜKETTİ

Geçtiğimiz üç ay önce tüm dünyada ve ülkemizde ekran kartı stokları birden tükendi. Ülkemizden bahsedecek olursak, mayıs ayında 1250 Türk Lirası’ndan satılan AMD RX 480 grafik kartı, temmuzda 2200 Türk Lirası’na satılmaya başladı. Fiyatların iki katına kadar yükselmesine karşılık bu kartlar satılmaya devam etti. Yurt dışından tedarik edilen kartlar olsun, bilgisayarında oyun oynamak için ekran kartı alan öğrenci Ahmet bile bu fırsattan yararlanıp ekran kartını sattı. Yaşanan bu arz neticesinde AMD iki yıl daha satmayı planladığı POLARIS mimarisini 6 ayda tüketti.

NVIDIA VE CLAYMORE İŞBİRLİĞİ

Tüm bunların altında yatan sebep ise tabi ki para kazanmaktı. Ülkemizde el altından da yapılsa, GPU madenciliği çok yaygın. 2017 yılının başında bu işe başlayan ve özellikle nisan ayından sonra kurlardaki yükselişin katkısıyla da ülkemizde yıllarca çalışıp kazanamayacağımız kadar büyük miktarlarda paralar kazanıldı. Kolay para kazanma hırsı o kadar yaygınlaştı ki bakkal Hasan amca bile ekran kartı alıp bir an önce cebini parayla doldurmak istiyordu. Haziran ayında dedikoduların hızla yayılmasıyla birlikte irili ufaklı birçok madenci sisteme dahil olmaya başladı. Piyasada AMD ekran kartı kalmayınca düne kadar madencilik yapmayan NVIDIA ekran kartları için miner yazıldı. Piyasada en çok kullanılan miner olan CLAYMORE çağrılara cevapsız kalamadı ve CUDA miner beta sürümlerin ardından çalışabiliyordu. NVIDIA sırf GPU madenciliğindeki pazar payını arttırmak için CLAYMORE ile beraber çalıştı. Yüksek FPS ile oyun oynamak için yapılmış ekran kartı sektörünün süper spor otomobillerinden diyebileceğimiz 1080 TI artık işçi olmuştu. Bu kadar işçi bir araya toplanıp çalışmaya başlayınca haliyle pastanın dilimleri çoğaldı ve küçüldü.

Yılın ilk ayında bu işe başlayanlar yaptıkları yatırımın 16 katına kadar para kazandılar. Küçük bir hesap yaparsak 300.000 TL X 16 = 4.800.000,00 Türk Lirası. Bu kadar para kazandığınızda insanın hemen lüks bir araba alma tutkusu haliyle ağır basıyor. Bu parayı kazananlar bunu yapabildiler mi? Hayır. Çünkü orta sınıf geliri olan bir vatandaşın geliri yıllık 70.000 Türk lirası’nı hızlı bir şekilde geçerse devreye vergi memurları giriyor. Dünyanın birçok ülkesinde olmadığı gibi ülkemizde de herhangi bir yasal düzenleme yok. Paranızı yine ülke içerisine sokabilirsiniz ancak vergi vermek zorundasınız. Peki ama kanun yok, neye göre vergi kesilecek? Yüksek ihtimalle gelir vergisinden ödeme yapacaksınız. Bu da paranızın % 40’ına kadar olan kısmı hazineye gidebilir demek. Kimse bu kadar vergi vermek istemediği için kazançlarının çoğunu yurt dışındaki borsa, fiziksel cüzdan, Core cüzdan ya da en kötü kendi bilgisayarında tutuyor.

Yıllık gelirine dikkat eden madenciler ise, kazdıkları paraları ülkemizde faaliyet gösteren borsalar aracılığıyla bozduruyorlar. İşin süreklilik arz etmesi ve masraflar için mecbur para bozdurmak zorundalar. Bu kadar büyük işlem gücüne sahip cihazların tükettiği elektrik miktarı da haliyle fazla oluyor.

TÜRKİYE’DEKİ BÜYÜK MINING FARMLARI

Ülkemizde sessiz sedasız büyük ölçekte madencilik faaliyeti yapan kişiler var. En büyük madenciler Bursa, İzmir, Antalya, Ankara ve İstanbul’da faaliyet gösteriyorlar. Büyük sıfatını açmak ve hayal gücünüzde daha iyi canlanmasını isterim. Bahsettiğim kişilerde 1000 adet aktif çalışan GPU mevcut. Tüm kartların RX 480 olduğunu düşünürsek ve default değerden hesaplarsak (24 MG/HS) 24.000 MG/HS’lık süper bilgisayar yapar.

MADENCİLİK YAPMAK İÇİN GEÇ Mİ KALDIK?

Hiçbir şey için geç değildir. Düzgün bir araştırma, doğru bir yatırım ile halen madencilik yapılabilir. Bu işin en önemli kurallarından birisi ayağını yorganına göre uzatmak.

Şimdilik bol kazançlar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

5 Comments

  • enes
    Posted 23 Temmuz 2019 - 09:02 09:02

    Arkadaşlar suanda kartlara alıcı çıkıyor yeni bir kazım söz konusu olabilir mi

  • Şaban cesur
    Posted 11 Ekim 2017 - 11:17 11:17

    Risk+cesaret

  • BİROL
    Posted 10 Ekim 2017 - 20:21 20:21

    TÜRKİYEDE MADENCİLİK OLDUKCA ZOR ELEKTIRIK PAHALI EKRAN KARTLARI PAHALI …

    • Abdullah KURTBAŞ
      Posted 11 Ekim 2017 - 12:14 12:14

      Merhaba Birol Bey, bu konuda haklılık payınız var. Dünyadaki birçok ülkeye nazaran Türkiye’de enerji daha pahalı. Sanayi elektriği kullandığınız durumda KWA başına 43 kuruş ücret ödüyorsunuz. Evinizde ya da ticarethane olarak kayıtlı elektrik tüketen yerlerde elektrik çok daha pahalı. Büyük ölçekte mining yapan kişi, kişilerin hepsi sanayi bölgelerinde ya da sanayi elektriği tarifesini kullanarak bu işi yapıyor. Evde üretim yapmak isterseniz eğer KWA başına 41 kuruş ve buna ek dağıtım bedeli ücretleri ödüyorsunuz. Bu da doğal olarak üretim maliyetlerinizi arttırdığı için kazancınızı azaltıyor. Bu farkı kapatmanız için CPU ve Dual madencilik yapmanız gerekiyor.

      • Huseyin YILMAZ
        Posted 11 Ekim 2017 - 14:47 14:47

        Dual mining de bir yere kadar idare edebilir.
        Mining işi uzun vadeli yapılır ve birikimsiz bu işler yapılmaz.
        Elinizdeki paranın 4/3 ünü yatırım yapıp 4/1 ini tutmanız gerekiyor döngüyü sağlayabilmek adına.
        coinleri çeşitlendirmek ve sabırla beklemek geriye kalan.

Leave a comment