Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ukrayna Başbakan Yardımcısından Kripto Para Talebi: “CBDC ile maaş alırım”

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Mikhail Fedorov, dijital merkez bankası parası (CBDC) planlarına dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu ve maaşını CBDC olarak almak istediğini belirtti

Mikhail Fedorov Dünya Ekonomik Forumu’nda gazetecilere yaptığı açıklamada, CBDC hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Ukrayna’nın bir e-hryvnia isimli bir CBDC için çalıştığını belirten Fedorov, bu ürünün ilk kullanıcısı olmak ve maaşını e-hryvnia olarak almak istediğini belirtti. E-hyvnia’nın pilot uygulamalarına 2 hafta önce tanıklık ettiğini belirten Federov, gelişmeler karşısında heyecanlandığını dile getirdi.

Federov tarafından yapılan açıklamanın devamında, yeni çıkacak yasalarla birlikte Ukrayna’nın kripto varlıklar için dünyanın önde gelen ülkesi konumuna taşınacağını ifade edildi. Ayrıca Ukrayna dahil birçok ülke CBDC adımını atmadan önce AB tarafından hazırlanan Kripto Varlık Piyasaları Yasası’nın (MiCA) ve dijital euro’nun detaylarının netleşmesini bekliyor.

Aktarılan bilgilere göre Ukrayna tarafından çıkarılması planlanan bu CBDC, Stellar (XLM) ortaklığında hayata geçirilecek. Ukrayna’nın daha önce benzer bir konuda Stellar ile teması olmuş ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi (UNHRC), Rusya savaşından etkilenen ve banka hesapları olmayan Ukraynalı mültecilere para yardımı ulaştırabilmek için Stellar (XLM) ağı ile birlikte iş birliğine gitmişti.

Öte yandan CBDC tarafında yaşanan olumlu gelişmeler özellikle 2023’ün gelişiyle birlikte hızlandı. Hatırlanacağı Çin yakın tarihte CBDC ile ilk menkul kıymet satışı gerçekleştirmiş, bu durum yerel halk tarafından büyük ilgiyle karşılanmıştı. Aynı şekilde Bank of America (BofA) tarafından güncel bir raporda CBDC’lerin küresel para sisteminde devrim yaratma potansiyeline sahip olduğu vurgulandı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!