Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ünlü Ekonomist Bitcoin’in (BTC) 69 Bin Dolarlık Zirvesine Nasıl Ulaştığını Açıkladı: İşte Nedeni!

“Altın Böcek” lakaplı ünlü ekonomist Peter Schiff, Bitcoin’i (BTC) 69.000 dolarlık tüm zamanların en yüksek seviyesine (ATH) taşıyan faktörün Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) olduğunu öne sürdü.

Bitcoin karşıtlığı ve altın savunuculuğu ile tanınan Peter Schiff, Bitcoin’i tarihi zirvesine ulaştıran en büyük etkeni açıkladı. Schiff’e göre boğa rallisinin arkasındaki en büyük faktör Grayscale tarafından piyasaya sürülen Bitcoin fonu GBTC oldu. Bu tezini kurumsal yatırımcı tarafından kullanılan özel bir şema ile destekleyen milyarder, parekende fonların Bitcoin alımı için kullanıldığını iddia etti.

Schiff’e göre GBTC, tröstün net varlık değerine “büyük” primler ödemeye hazır olan perakende yatırımcıların dikkatini çekmek için CNBC’de aktif olarak tanıtıldı. Ardından perakende fonları kendisine çeken Grayscale, kurumlara daha fazla hisse ihraç etti ve elde edilen geliri Bitcoin satın almak için kullandı. Bu da fiyatı doğrudan yeni zirvelere taşıdı.

Her ne kadar Grayscale’in fonu ilk dönemlerde cazip görünümü sayesinde ciddi miktarda alıcı çekmiş olsa da zaman içerisinde hisse sayısı ile tröstün net varlık değeri arasında dengesizlik yaşandı. GBTC, Bitcoin’in spot fiyatı karşısında büyük ölçüde düşük performans gösterdi ve söz konusu fark %40‘ı aştı.

Son verilere göre Bitcoin’e oranla %43 indirimli satılan GBTC, belirli yatırım ve zamansal kısıtlamalar sebebiyle düşüş fiyatına rağmen hala yatırımcılardan ilgi görmüyor.

Öte yandan kripto şirketlerine ve fonlarına yatırımlarıyla gündeme gelen ABD’li yatırımcı Cathie Wood’un Ark Invest’i, uzun zamandır düzenli olarak GBTC fonu almaya devam ediyor. Yatırım şirketi en son bugün 176,945 adet GBTC hissesi aldığını açıkladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!