Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ünlü Yatırımcı Warren Buffett’ın Ofisinin Önüne Bitcoin İlanı Asıldı

Bitcoin ve diğer kripto paralar için farkındalık yaratmak amacıyla yeni bir kampanya başlatıldı ve bu kampanya doğrultusunda birkaç ilan asılmaya başlandı. Asılan ilanlardan biri ise Bitcoin hakkında pek de olumlu düşüncelere sahip olmayan milyarder yatırımcı Warren Buffett‘ın ofisinin önünde.

Buffett’ın ofisinin önüne asılan ilanda kendisinin Bitcoin hakkında yanılıyor olabileceğine vurgu yapılıyor, tıpkı Google ve Amazon hakkında yanıldığı gibi.

“Warren, Google ve Amazon hakkında yanıldığını söylemiştin. Belki Bitcoin hakkında da yanılıyorsundur.”

Bitcoin’in Yerden Yere Vurulması

Warren Buffett’ın ofisinin önüne ilan asılmasının sebebi elbette kendisinin Bitcoin’i sıklıkla eleştirmesinden, hatta yerden yere vurmasından kaynaklanıyor. Buffett’ın en önde gelen girişimcilerden ve yatırımcılardan biri olduğuna dair şüphe yok ancak kendisinin Bitcoin ve genel olarak kripto paralar hakkındaki yorumları pek çok kişiyi kızdırmıştı.

Buffett yakın zamanda Berkshire Hathaway’in hissedarları arasında yıllık olarak gerçekleşen toplantıda yatırımcıları Bitcoin’e ve diğer kripto paralara yatırım yapma konusunda uyarmış, Bitcoin’in “fare zehri” olduğunu belirtmişti.

Buffett Ocak ayında da kripto paralar hakkında yorum yapmış ve bu furyanın bir geleceği olmadığını, öyle ya da böyle sona ereceğini söylemişti.

Warren Buffett her ne kadar dünyanın en iyi yatırımcılarından biri olarak görülüyor, kendisinin yatırım tavsiyeleri çoğu kişi tarafından ciddiye alınıyor olsa da kripto paralar hakkında yaptığı yorumların pek olumlu tepkiler aldıklarını söyleyemiyoruz.

Kripto paralar hakkında olumsuz görüşlere sahip olan tek yatırımcı elbette Buffett değil. Berkshire Hathaway’in başkan yardımcısı olan Charlie Munger da Buffett’ın yorumlarını andıran yorumlarda bulunmuş ve kripto para yatırımını eleştirmişti. Belirtmek gerekiyor ki Munger’ın yaptığı yorumlar çok daha…sert bir dildeydi. Munger yakın zamanda hissedarlar arasında gerçekleşen toplantıda sırf insanlar kripto para yatırımı yapıyor diye kendisinin de yapmak zorunda olmadığını vurgulamış ve şöyle söylemişti:

“Elalem tezek ticareti yapıyor diye benim bundan geri kalmayacağımı zannediyorsunuz.”

Munger tarafından yapılan bu sert yorumun devamı da var. Munger kripto paraya yatırım yapmanın bir “akıl hastalığı” olduğunu da söylemişti.

Munger ve Buffett gibi yatırımcıların yanı sıra Microsoft’un kurucusu olan Bill Gates de Bitcoin hakkında pek olumlu olmayan yorumlar yapmış ve kripto para ticaretine, en azından yakın gelecekte, girmek gibi bir niyeti olmadığını belirtmişti. Munger ve Buffett gibi Gates de Berkshire Hathaway’in üyelerinden biri. Gates ayrıca eğer Bitcoin’i açığa satabilmek için kolay bir yol olsaydı tam olarak böyle yapacağını söylemişti.

Zamanla Gelen Pişmanlık

Buffett’ın yatırım konusunda gayet tecrübeli ve bilgili biri olduğuna elbette şüphe yok ancak kendisinin daha önceden bir şeyleri eleştirip zaman içerisinde haksız çıktığı olmuştu. Buffett 2017 yılında gerçekleşen hissedar toplantısında Amazon ve Google hakkında yanıldığının ve zamanında bu şirketlere yatırım yapmadığı için pişmanlık duyduğunu söylemişti. Buffett, Amazon’un perakende sektörünü ve bulut bilişimini hem bu kadar ciddi ölçüde hem de bu kadar kısa sürede değiştirebileceğini öngöremediğini belirtmişti. Buffett:

“Amazon’un CEO’su Jeff Bezos ile tanıştığımda onun yetenekleri hakkında çok, çok, çok olumlu düşüncelere sahiptim lakin onu hafife almışım.”

Buffett’ın ofisinin önüne asılan ilanda da kendisinin tıpkı Amazon ve Google’da olduğu gibi Bitcoin’de de yanılıyor olabileceği vurgulanıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment