Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

USDT İhraççısı Tether’in Yüzde 90’ına Yakını Yalnızca 4 Kişinin Kontrolünde

Hacim bakımından dünyanın en büyük stablecoini Tether’in (USDT) 2018 yılındaki bir soruşturmasına dair ortaya çıkan detaylar şirket hisselerinin %86’sına 4 kişinin sahip olduğunu gözler önüne serdi.

The Wall Street Journal (WSJ) tarafından ABD makamlarının soruşturmalarıyla bağlantılı olarak elde edilen belgeler, Tether’in hissedarları konusunda dikkat çeken gerçekleri ortaya çıkardı. 2018 yılındaki bir dava dosyasının detaylarını barındıran söz konusu belgelere göre o dönemde Tether’in %86’sını 4 kişi kontrol ediyordu. WSJ, belgelerin birkaç yıl öncesine dayanmasına rağmen şirketin arkasındaki büyük resme dair şimdiye kadar sunulmuş en net bilgileri içerdiğini savundu.

Kurulduğu günden bu yana rezerv kanıtı konusunda spekülasyonların merkezinde yer alan USDT’nin, günlük hacim bakımından Bitcoin’den daha fazla ticareti yapılıyor. Yorumculara göre kripto para piyasasının bu denli derinlerine işlemiş bir faktörün, birkaç kişi tarafından yönetilmesi ilerde büyük sorunları doğurabilir.

Dikkat çeken Bitfinex bağlantısı

Tether’in 2018 kayıtlarına göre 2014 yılında Tether’in iki kurucusundan biri olan plastik cerrah Giancarlo Devasini en büyük paya sahip isim olarak kayıtlara geçti. Belgeler Devasini’nin %43’lük hisseye sahip olduğunu ortaya çıkardı. Öte yandan hem Bitfinex hem de Tether’in CEO’su olan Jean-Louis van der Velde’nin de %15’lik hissesi olduğu belirtildi. Bir diğer %15’lik hissedarın ise yine hem Bitfinex hem de Tether’de görevi olan ve baş hukuk müşaviri konumundaki Stuart Hoegner olduğu vurgulandı

2018’de Tether’in dördüncü büyük sahibi, İngiltere’de Christopher Harborne ve Tayland’da Chakrit Sakunkrit adıyla bilinen İngiliz ve Tayland vatandaşlığına sahip bir iş adamıydı. Tether’in yaklaşık %13’ünü kontrol eden bu şahıs, 2016 yılında Bitfinex’e yönelik gerçekleşen hack saldırısının ardından yaşanan zorlu finansal sürece yardım ederken en büyük hissedarlardan biri konumuna geldi. Raporda, bu dört kişinin kendi holdingleri ve ilgili başka bir şirket aracılığıyla Tether’in yaklaşık %86’sını kontrol ettikleri belirtildi.

Tether’in iflas eden Celsius Network’ten kredi aldığına dair iddiaları araştıran dava müfettişi, iki kurum arasında tahmin edilenden daha derin bir bağ olduğunu ortaya koymuştu. Bunun üzerine Tether CTO’su Paolo Ardoino durumu “yazım hatası” olarak nitelendirmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!