Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Uzman İsimden Ons Altın Yorumu: “İki Katına Çıkacak”

Kısa süre önce 2.000 doları aşan ons altın şu anda 1.900 dolardan işlem görüyor. Gram altın fiyatı da an itibarıyla 435 liraya kadar gerilemiş durumda. Altın fiyatının neden düştüğü, düşüşün devam edip etmeyeceği büyük bir merak konusu. Bazı isimler ise altının uzun vadede kazandırmaya devam edeceğini düşünüyorlar.

Ons altın geçtiğimiz günlerde neredeyse 2.100 dolara kadar çıkıp tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak altın fiyatı dün gelen haberlerin ardından 1.895 dolara kadar düştü. Yatırım uzmanı Tom Stevenson ise ons altının orta-uzun vadede yeniden yükselişe geçeceğini düşünüyor.

Ons Altın İçin Uzman Yorumları

Fidelity International’ın yatırım uzmanlarından Tom Stevenson, ons altının geleceğiyle ilgili yeni bir yazı kaleme aldı. Stevenson bu yazısında altın fiyatının neden yükseldiğinden, yükselişini sürdürüp sürdürmeyeceğinden bahsetti.

Altın fiyatının son zamanlarda bu kadar yükselmiş olmasının en bariz sebeplerinden biri doların güç kaybediyor olması. Stevenson altın fiyatını körükleyen bir diğer şeyin düşük faiz oranları ve düşük hazine getirileri olduğunu söylüyor. Güvenilir bir gelir kaynağı arayan yatırımcılar bu gibi sebeplerden dolayı altına yöneliyorlar. Fakat ons altın Rusya’dan gelen Koronavirüs aşısı haberinin ardından 1.895 dolara kadar düştü. Peki altın fiyatı ilerleyen zamanlarda yükselmeye devam edecek mi?

Fidelity’nin usta isimlerinden Stevenson bu noktada 1979 yılında yaşanan gelişmelere atıfta bulunuyor. 1979’da İngiltere’de Margaret Thatcher iktidara gelmiş, ABD’deki Fed’in başına Paul Volcker getirilmiş; bunların yanı sıra İran Devrimi gibi önemli gelişmeler yaşanmıştı. Bunun sonucunda Aralık 1978’de 200 dolar olan ons altın, 1980 yılına gelindiğinde değerini dörde katlayıp 800 dolara kadar çıkmıştı.

Stevenson şu anda içinde bulunduğumuz dönemin belli başlı açılardan 1979’u anımsattığını düşünüyor. ABD ve Çin arasında yeni bir ekonomik soğuk savaşın başladığını söyleyen Stevenson bunun yanı sıra gitgide büyüyen anti-küreselci söylemlere, Koronavirüsün hayatımızı ne kadar etkilendiğine ve “yeni normal” kavramına işaret ediyor. Stevenson bunların piyasalar üstünde 1979’dakine benzer bir şok etkisi yaratabileceğini ve altın fiyatının ikiye katlanabileceğini söylüyor.

Altın Düşmeye Devam Edecek mi?

Stevenson ons altın fiyatının ikiye katlanabileceğini söylerken bunun tam tersi bir senaryonun yaşanabileceği de söylemeyi ihmal etmiyor. Onun tahminlerine göre 2011 sonrası dönemde yaşanan gelişmelere benzer şeyler yaşayabiliriz ve altın fiyatı bunun sonucunda yeniden düşüşe geçebilir.

Altının ons fiyatı 2008’de yaşanan finansal krizin ardından 2011 yılına kadar ikiye katlanmıştı. Fakat 2011’den sonra ülke ekonomileri toparlanmaya başladı ve enflasyon oranları kontrol altına alındı. Yatırımcılar için bir güven ortamının oluşmasıyla birlikte altın fiyatındaki yükseliş de durdu.

Şu anda birçok uzman Koronavirüs nedeniyle enflasyon oranlarının artacağını, dolar gibi itibari paraların güç kaybetmeye devam edeceğini düşünüyor. Stevenson ise bunun aksinin de mümkün olduğunu vurguluyor. Onun tahminlerine göre ülke ekonomileri Koronavirüs sonrasında toparlanmaya başlarsa altın fiyatının ikiye katlandığını değil, yarı yarıya düştüğünü göreceğiz. Stevenson bu durumu şöyle yorumluyor:

“Altın fiyatı bu noktadan sonra ikiye mi katlanır, yoksa yarı yarıya düşer mi bilmiyorum. Ama bence ikisinden birisi olacak. Ben fiyatının ikiye katlanmasını daha muhtemel görsem de portföyümün küçük bir kısmını seve seve altına ayırırım.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment