Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vadeli İşlem Sözleşmeleri Bitcoin’in Kendisinden Daha Pahalı

Verimli bir piyasada vadeli işlem ve spot piyasalarındaki fiyatları genellikle birbirine yakındır. Bitcoin vadeli işlemleri ise spot piyasadaki fiyatlara kıyasla %10 kar payıyla ticarete sunuluyor.

Arbitraj İmkanları

Verimli bir piyasada arbitraj yapan kişiler iki farklı piyasadaki fiyat farklılıklarını belirleyerek tam anlamıyla bir risk almadan kar elde etmeyi garanti altına alıyor. Bu durumda da arbitraj ticareti yapan kişiler Bitcoin vadeli işlemlerini satıp spot piyasadan Bitcoin alabilir ve Bitcoin’in fiyat değişkenliğinden etkilenmeden kar elde edebilirler. Bloomberg’e pazar günü CBOE ile başlayan Bitcoin vadeli işlem sözleşmelerinin fiyatı Bitcoin’in kendisinden %13 oranında daha yüksek.

Bloomberg’e yorum yapan CBOE CEO’su Edward Tilly:

“Arbitraj o farkı kapatacak ancak bu günlerce veya haftalarca sürebilir. İşlemlere başladığmız 12 saat veya civarında gerçekleşmeyecek. Öğrenecek çok şey var. Likidite-fiyat açısından çok fazla şey var. O fark zamanla kapanacak.” yorumunda bulundu.

Spot Fiyatı

İdeal bir piyasada arbitraj yapmak çok önemli fırsatlar sunabilse de Bitcoin piyasasının pek verimli olduğunu söylemek zor. Farklı borsalar arasında fiyat farklılıkları çok ciddi noktalara gelebiliyor. Bitcoin’in Asya’da ve Zimbabwe gibi ülkelerde büyük bir primle ticaretinin yapılması buna örnek verilebilir. Ancak yatırımcılar bu fiyat farklılıklarının getirdiği avantajlardan faydalanamıyorlar çünkü çeşitli devletlerin yatırımcılara uyguladığı belli başlı sermaye kısıtlamaları var.

Farklı borsalarda değişen bir fiyat varken vadeli işlem sözleşmelerinde kullanılan referans fiyattan bahsetmek de önemli. CBOE vadeli işlem sözleşmeleri kripto para borsası Gemini’nin ticaret oranını baz alırken CME vadeli işlem sözleşmeleri birkaç farklı borsanın indeksine dayanıyor olacak. Vadeli işlemlere başlayacağı söylenen Nasdaq‘ın sözleşmeleri ise 50 farklı kaynaktaki Bitcoin fiyatına dayanacak.

Şalterler

Spot ve vadeli işlem piyasalarındaki fiyat farklılıklarında “şalter” de önemli rol oynuyor. Şalter (circuit breakers) SEC’in borsalardaki ciddi oranlardaki panik satışlarına karşı aldığı bir çözüm. Bitcoin’in CBOE piyasasına çıkmasıyla birlikte iki şalter tetiklenmiş oldu ve birkaç dakikalığına ticaret durduruldu. Fiyat %10 artış yaşadığında 2 dakikalık, %20 artış yaşadığında ise 5 dakikalık bir duraksama yaşandı. Bitcoin fiyatının yaşadığı keskin artış neredeyse %30’da tetiklenen üçüncü şalteri de devreye sokacaktı.

Yüksek marjin gereklilikleri, şalterlerin varlığı ve Bitcoin vadeli işlemlerinin hala daha gelişme sürecinde olması bazı yatırımcıların bu piyasaya dahil olmasına engel oluyor olabilir. Ancak arbitraj fırsatları bu yatırımcılardan bazılarının yakında cezbedilmesine katkıda bulunabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment