Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Venezuela Kripto Para Madencilerini Takip Edecek

Aralık ayının başlarında Venezuela Başkanı Nicolás Maduro, Venezuela’da “El Petro” adlı milli bir dijital para çıkarmaya yönelik planlarını açıklamıştı.

Şimdi Maduro’nun hükûmeti ülkedeki kripto para madencilerinin kayıt olacağı Observatorio Blockchain’i oluşturdu. Bitcoin.com verilerine göre şimdiden 860,811 genç insan kaydoldu bile.

Venezuela’da kripto para epey yaygın durumda. Elektrik masrafları pek yüksek olmayan Venezuelalı madenciler için kripto para madenciliği yapmak oldukça karlı olabiliyor. Tabii Venezuela’da kripto paraların böylesine yaygın olmasının tek nedeni güzel karlar elde ediyor olmak değil. Enflasyon yüzünden başı belada olan ülkede pek çok kişi yaşamak için ihtiyaçları olan en temel ürünleri bile yalnızca kripto para aracılığıyla alabiliyor.

Kripto paralar halk arasında yaygın olsa da devlet tarafından hoş karşılanmıyorlar. Mart ayında devlet tarafından yönetilen yayın kanalı Corporacion Venezolana de Television, Bitcoin kullanıcılarını “rahatsızlık verici” olarak tanımlamıştı.

Venezuela’da madencilik yapmak teknik olarak yasal olsa da bu da pek hoş karşılanmayabiliyor. Madenciler düzenli olarak “aşırı elektrik kullanımı” sebebiyle polis tarafından tutuklanıyorlar. Tutuklama sebebi olarak “elektrik hırsızlığı” ve “elektrik dolandırıcılığı” gibi sebepler de gösterilebiliyor. The Atlantic gibi bazı haber kaynaklarına göre ise yozlaşmış bazı polisler tutuklamalar sırasında el konulan madencilik ekipmanlarını kendileri için kullanıyorlar.

Aralık ayında gerçekleşen bir baskın sonrasında yerel polis şöyle bir resmi açıklama yaptı:

“Dijital para birimleri ne Dünya’daki herhangi bir bankacılık kurumu tarafından destekleniyor ne de herhangi bir ülke tarafından kabul görüyor. Para birimi yasal görünümle piyasaya sürülse de işin aslında gizlilik içerisinde çalışıyor.”

Kripto paralar Estonya, Japonya gibi ülkeler tarafından kabul görüyor. Yani polisin açıklaması biraz hatalı ancak zaten önemli olan şey de polisin yaptığı açıklama değil. Daha önemli sayılabilecek şey Başkan Maduro’nun açıklamaları. Maduro geçtiğimiz hafta El Petro adlı milli dijital paranın beş milyon petrol varilinin tutulduğu Ayacucho petrol sahası tarafından destekleneceğini duyurdu. Maduro:

“Her bir Petro bir varil petrol tarafından desteklenecek. Ülkemizin her bölgesinde madencilik ile uğraşacak kripto para uzmanlarından oluşan özel bir ekip kuracağız.”

Madencilerin listelenmesi de kripto para madencilerinin ülke içinde kayıt olmaları ile gerçekleşecek. Venezuela kripto parasının başındaki isim Carlos Vargas şu açıklamada bulundu:

“Venezuela’da dijital madencilik yapan herkesin kayıt olması için Blockchain Observatory’yi kuruyoruz. Madencilerin kim olduklarını, nerede olduklarını, hangi ekipmanları kullandıklarını bilmek istiyoruz. Dijital madenciliğin Venezuela’da düzenlenmiş olmasını istiyoruz.”

Venezuela’nın milli bir dijital para oluşturmasının gerisinde yatan sebep olarak ABD ile olan mücadelesi gösteriliyordu. Maduro da bunu kendi ağzıyla netleştirerek şöyle söyledi:

“Kınadığımız ülke ile finansal bir savaşın içerisindeyiz. Donald Trump’ın (uyguladığı) kuşatmadan etkilenmeyen iş insanları var. Bununla birlikte biz de 21. yüzyıla gireceğiz.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment