Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Venezuela Merkez Bankası Eski Parayı Yenisine Çevirmek İçin Uygulama Çıkardı

Venezuela bundan bir süre önce bir duyuru yayınlayarak ülkenin bundan böyle iki resmi para birimi kullanacağını açıkladı: Büyük Bolivar ve Petro. Ülkenin merkez bankası Banco Central de Venezuela, vatandaşların ülkenin eski para birimi olan bolivarı yeni para birimi olan büyük bolivara dönüştürmeleri için Android uygulaması oluşturdu.

Bankanın ‘Calculadora Soberana’ adıyla oluşturduğu uygulama, ülkenin eski ve yeni para birimleri arasında bir dönüşüm yapma imkanı sağlıyor. Uygulamanın yaptığı dönüşüm hesabının pek karmaşık olduğunu söyleyemeyiz. Hatta yapılan tek şey eski bolivardaki beş sıfırı atıp, Petro ile desteklenen büyük bolivara çevirmek.

Venezuela’nın lideri Nicolas Maduro bu ayın başlarında bolivarı yüzde 95 oranında devalüasyona uğratarak ‘büyük bolivar’ adlı yeni bir para birimi oluşturdu ve bu parayı ülkenin kripto parası Petro’ya sabitledi.

Ülkedeki yetkililerin attıkları adımlar vatandaşların iyice kafasını karıştırdı ve karmaşanın büyümesine yol açtı. BBC’ye göre atılan yeni adımlarla birlikte Venezuela tamamen “felçli bir ülke” haline geldi. Maduro, 60 büyük bolivarın 1 dolara denk geleceği bir sistem geliştirdi ve vatandaşların da bu sisteme uyum sağlamasını istiyor. Ülkedeki krizden faydalanarak vatandaşlara fahiş fiyat çeken bazı esnaflar ise yetkililer tarafından tutuklandı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment