Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Venezuela’nın Kripto Parası Hakkında Öğrendiklerimiz

Venezuela hükümeti Salı günü yaptığı “petro” ön satışından önce kripto parayı destekleyen birkaç kılavuz yayınladı.

Petrol destekli tokenı vergiler, harçlar ve diğer kamu ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılabilecek bir yasal ihale şekli olarak ilan eden Venezuela hükümeti, tokenın ön satışıyla beraber başlatılan kripto para için inşa edilmiş yeni bir web sitesinde petroya ilişkin planlarını ve beklentilerini söyledi. Web sitesine ülkedeki Ministerio del Poder Popular para Educacion Universitaria Ciencia, Tecnologia (MPPEUCT) tarafından ev sahipliği yapılmakta.

Hükümetin web sitesine göre, önceki günden itibaren petronun fiyatı bir varil Venezuela petrolünün fiyatına bağlı olacak.

Koin Bülteni’nin daha önce bildirdiğine göre, geçen ay açıklanan ön satış Salı günü başladı. Başlangıçta 100 milyon petronun çıkarılması beklense de, sadece 82.4 milyon değerinde petro çıkarılacak.

Petro, bir federal hükümet tarafından yayınlanacak ilk dijital para. Ancak ülkenin içindeki ve dışındaki milletvekilleri de dahil olmak üzere, girişimin kendisi uzun zamandan beri eleştiri alıyor. Petro, ilk kez Aralık başında Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro tarafından ortaya çıkarıldı.

Alıcının el kitabı, kullanıcıların dijital cüzdanları nasıl kurabildiklerini ve tokenı nasıl satın alabileceğini açıklıyor. Ayrıca kullanıcılara cüzdan güvenliği hakkında bir uyarı da bulunuyor. Tokenın nasıl işlediğine dair kullanıcıların tam ayrıntıları öğrenebilmesi için hükümet bu tanıtım yazısını yayınladı. Bu durum, hükümetin yaklaşık bir ay önce sahte white paper yayınlaması göz önüne alındığında dikkate değer bir yayın.

Üçüncü belge “Kara Para Aklamanın ve Terörizmin Finansmanının Önlenmesinde İç Kontrol El Kitabı İçin Rehber” başlıklı olsa da, dosyanın tamamı sadece bir içerik tablosu bulunduruyor ve Venezuela hükümetinin takip etmeyi planladığı yönergeleri içermiyor.

NEM mi, ETH mi?

Yayınlanan belgede ayrıca, önemli ayrıntılara yeni bir bakış açısı sunuluyor. Petro tokenının hangi ödeme Blockchain’i olarak kullanılacağı hakkında bilgi veriyor. Aslında tanıtım yazısı başlangıçta, petronun Ethereum üzerine ERC20 tokenı standardına dayanan bir token olarak var olacağını doğruluyor ve şunları belirtiyor:

“Ön satış 20 Şubat 2018’de başlayacak ve Ethereum platformunun Blockchain üzerinde bir ERC20 tokenının oluşturulmasına ve satılmasına dayanacak. Bu süreç daha sonra yapılacak olan Petro İlk Teklifi için talebi teşvik edecek ve garanti edecek”.

Satın alacak kişinin el kitabı 2015 yılında başlatılan ve borsa platformu Coincheck’den 500 milyon doların üzerinde kripto para çalınmasıyla, Blockchain ağına atıfta bulunarak ön satışta PTR tokenının NEM bloklarının zincirinde çalışacağını iddia ediyor.

El kitabına göre “cüzdanlar ve programlama ögeleri bu teknolojik platform ile ilgili”.

İki belge arasında neden bir tutarsızlık olduğu belli değil. Petronun satışı tamamlandıktan sonra ERC20 tabanlı pazarlarda takas edilmesi için NEM ağının üzerine kurulması mümkün.

Alternatif olarak Venezuela, tamamen yeni bir Ledger’ın altını çizmek için bazı XEM türevi kodlar kullanıyor olabilir. NEM Kuruluşundan bir temsilci, yorum talebine yanıt vermedi.

İleriye Bakmak

Satış başlatıldıktan sonra gözlemciler, petronun ne tür bir dikkat çektiğini beklemek ve görmek zorunda kalacaklar.

Petro web sitesinde yayınlanan bir yol haritasına göre, Venezuela önümüzdeki ay token için özel satış yapmaya başlayacağına dair bir borsa açmayı planlıyor. Ayrıca hükümet, Mart ayı sonuna kadar ağında yapılması gereken düzenlemeleri Nisan ayında başlaması beklenen tokenları kullanarak tamamlamayı hedefliyor.

Ancak daha önce belirtildiği gibi tartışmalı token, muhalefet tarafından kontrol edilen Venezuela Kongresi üyelerinden payını aldı. Geçtiğimiz günlerde medyaya yapılan açıklamalarda, bir milletvekili petroyu “yasa dışı” olarak nitelendirdi ve yolsuzluğa aracılık etmekle suçladı.

ABD’de bazı üst düzey milletvekilleri, ülkeye uygulanan ekonomik yaptırımlardan kaçınmak için petro kullanımıyla ilgili endişelerini dile getirdi. Senatör Marco Rubio (R.-Fl) ve Bob Menendez (D.-NJ) Ocak ayında ABD Hazine Departmanından tokenları izlemelerini ve kısıtlamalarını istedi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment