Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Venezuela Cumhurbaşkanı, Hava Yollarında Petro Kullanılması Emrini Verdi

Venezuela’nın petrol destekli kripto parası, ülkenin kripto para başmüfettişi Carlos Vargas’ın geçtiğimiz günlerde Venezuela hava yollarının artık Petro (PTR)’yu ve diğer kripto para birimlerini bir ödeme yöntemi olarak kabul edeceğini bildirmesi ile tekrar manşetlere taşındı.

Başmüfettiş, ülkenin cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’nun talimatlarına göre hareket ettiğini açıkladı ve Twitter aracılığıyla, “hava yollarının” Petro  ve diğer kripto para birimleri ile yerli ve yabancı uçuşlarda bilet satmasına izin verildiğini ifade etti.

“Cumhurbaşkanı Nicolás Maduro’nun talimatlarını takip ederek, Havayollarımız, Petro ve diğer kripto para birimleri ile ulusal ve uluslar arası uçuşların biletlerini satabilecek”

Bu ayın başlarında Maduro, devlete ait bazı işletmelerin ürün ve hizmet alım satımlarında Petro kullanmalarını emretmişti. Bu işletmeler arasında, devletin sahibi olduğu bir petrol ve doğal gaz şirketi olan PDVSA’nın yanı sıra bağlı kuruluşları arasında değerli metal üreticileri de bulunan özerk bir holding olan Corporacion Venezolana de Guyana (CVG) da  yer alıyor.

Yerel gazete Telesur’a göre, Petro 20 Şubat’ta piyasaya çıktığından beri, 127 değişik ülkeden yatırımcı ve girişimciler kripto para ile ilgileniyorlar. Yakın zamanda Koin Bülteni tarafından yayınlanan haberde, 171.000’in üzerinde kişi ve şirketin kripto paranın ön satışa çıkmasından önce kayıt olduğu ifade ediliyor.

Hükümet Twitter üzerinden,  PTR tokenlarını satın alanların  yüzde 40,8’inin ABD doları ile işlem yapmayı planladığını ve yüzde 6,5’unun ise Euro ile satın alacağını açıkladı. Bitcoin ve Ethereum, 33.8 ve 18.4’lik yüzdeler ile ön kayıtta kullanılan diğer para birimlerini oluşturmakta.

Nicolas Maduro’ya göre Petro tokenı satışının başladığı ilk günde 735 milyon dolar kazandırdı. Telesur, kripto paranın şu anda “3 milyar doları aşan bir ticaret” yarattığını bildiriyor. Ancak bu iddialar hiçbir kanıta dayanmamakta.

Petro’nun altındaki blok zinciriyle ilgili bazı kafa karıştırıcı durumların ardından gözlemciler, Venezüella hükumetine ait olduğuna inanılan bir NEM cüzdanının satış öncesi milyonlarca Petro tokenını dağıtmayarak elinde bulundurduğunu ortaya çıkardı.

Petro Gold geçen hafta açıklandı

Venezuela’nın yeni kripto parası, ABD tarafından ülkeye yapılan ekonomik yaptırımlardan kaçmak için bir araç olarak ortaya çıktı. Venezuela’nın muhalefet tarafından yönetilen kongresi, kripto para satışının ülkenin petrol rezervlerini ipotek altına alınmasına neden olacak “yasadışı ve anayasaya aykırı” bir araç olduğunu ilan ederken, ABD’li Senatörler ise Venezuela’nın çıkarmış olduğu kripto parayı kınayan bir bildiri yayınladılar.

Tüm bunlara rağmen Maduro, devlet destekli ikinci bir kripto para olan Petro Gold‘un değerli metallerle destekleneceğini açıkladı. CCN tarafından  yayınlanan haberde, Petro Gold’un 22 Şubat’tan “bir sonraki hafta”  açıklanacağı bildirildi. O sırada Venezuela lideri şunları söyledi:

“Gelecek hafta altınla desteklenen Petro Gold’u  piyasaya sürüyorum, bu daha güçlü olacak ve Petro’yu  güçlendirecek.”

Petro’nun satış öncesi piyasaya sunulmasından bu yana, diğer ülkeler de kendi kripto paralarını üretmeye yönelik girişimlere başladılar. Bunlar arasında, yakın zamanda bitcoin konusunda çark eden İran ve Türkiye de yer alıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • Burhan yildiz
    Posted 03 Mart 2018 - 14:36 14:36

    Türkiye devletinin de böyle bir paraya ihtiyacı var hep diyoruz dış a bağımlılığı bırakalım diye dışa bağımlılık dolar a bağımlılık olduğu sürece bitmez biz kendi kripto paramizi çıkardığımız zaman şunu düşünmemiz lazım ne kazanacaz ne kaybedecez çok şey kazanabiliriz hiç birşey kaybetmeyiz tl yine yerinde durur ama dediğim gibi gelişen bir dünya da çok şey kazanır ve itibar sahibi oluruz görmezlikten gelmemiz lazım diyorum

Leave a comment