Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vitalik Buterin: Bu Teknoloji 10 Yıl İçinde Blockchain Kadar Önemli Olacak!

Ethereum (ETH) kurucusu Vitalik Buterin önümüzdeki on yıl içerisinde sıfır bilgi kanıtı (zk-SNARK) sistemlerinin blockchainler kadar önemli olacağını öne sürdü.

Vitalik Buterin 21 Mayıs tarihinde Ethereum Komünitesi Gelişim Konferansı’nda (EDCON) yaptığı konuşmada, Ethereum’un teknik zorluklarına değindi. Ölçeklenebilirlik, güvenlik ve gizlilik sorunlarını vurgulayan Buterin, zk-SNARK’ların önümüzdeki 10 yıllık süreçte blockchainler kadar önemli olacağını dile getirdi.

Geçmişte de birçok defa zk-SNARK’lara değinen kurucu, herhangi bir bilgi kanıtına ihtiyaç duymadan faaliyetlerini yürüten bu sistemin Ethereum blockchain’inin sorunlarına çözüm olabileceğine değinmişti. Buterin, bilgi kanıtı kullanmayarak kullanıcı güvenliğini ve gizliliğini ön planda tutan sistemin blockchainler kadar önemli olacağını düşünüyor.

Buterin yakın geçmişte yazdığı bir makalede, yüksek maliyetler gibi çeşitli teknik  sorunlardan kaynaklanan engeller nedeniyle zk-SNARK’ların henüz kullanılabilir olmadığına değinmişti. Ayrıca Binance CEO’su Changpeng Zhao (CZ), yakın geçmişte zk-SNARK sistemlerinin borsanın rezerv kanıtı sistemine entegre edildiğini duyurmuştu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!