Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vitalik Buterin, ICO’lar için Yeni DAICO Modelini Çıkardı

Ethereum ağının yaratıcısı Vitalik Buterin, geçtiğimiz günlerde merkezsiz bağış toplama için “DAICO” olarak adlandırılan yeni bir yöntem önerdi.  Merkezsiz Özerk Kuruluşların (DAO) unsurlarını içeren yeni model, ICO’larla ilişkili karmaşıklığı ve riski en aza indirgemek üzere tasarlanmış.

Buterin, Ethereum Araştırma Forumu’nda “DAICO’ların Açıklaması” başlıklı gönderide yeni modelin özetini sundu. Sergilenen raporda, Rus asıllı Kanadalı programcı, DAO’ların özelliklerini ICO’lara entegre eden yeni bir modeli ana hatlarıyla belirliyor ve bu modelden “DAICO” olarak bahsediyor.

Yazıda, kalabalığın bilgeliğini, merkezileştirilmiş ekiplere olan güvensizliği ve zaman içinde fonlamayı yaygınlaştırma kabiliyetini de içeren DAO unsurlarını ICO’ya getirmenin faydalarını gösteren bir diyagram yer alıyor. DAICO modeli aynı zamanda ICO modelinin tek proje yaklaşımını içeriyor ancak bu sefer %51 saldırısı riski olmadan.

ICO Modelinin Geliştirilmesi

Buterin’in önerdiği bu yeni model geleneksel bir ICO’nun yapısını çok önemli ölçüde geliştirebilir ve ICO yaratıcılarının proje için toplanan kaynakları tamamen kendi çıkarları adına kullanmaları riskini ortadan kaldırır. DAOICO’daki “DAO”, akıllı bir sözleşme ile yönetilen bir Merkezsiz Özerk Organizasyon’a atıfta bulunmaktadır.

Buterin, DAO modelinin faydalı yönlerinin kullanılması durumunda Ethereum ağını kullanma masrafının ciddi ölçüde azalabileceğini ve bunun yanında geliştiricilerin alacakları sonucun da olumlu yönde değişeceğini vurguladı:

“Bir DAICO sözleşmesi, bir proje için para toplama isteğinde bulunan tek bir geliştirme ekibi tarafından yayınlanır. DAICO sözleşmesi ‘katkıda bulunma modunda’ başlıyor; bu mekanizma ile herkes sözleşmeye ETH ile katılabilir ve karşılığında token alabilir. Bu sınırlandırılmış bir satış, kapatılamayan bir satış, bir Hollanda açık artırması, etkileşimli bir para teklifi, dinamik kişi başı şablonlarıyla bir KYC satışı veya ekibin seçtiği diğer mekanizma olabilir. Katkıda bulunma süreci sona erdikten sonra, ETH ile katkıda bulunma kabiliyeti durur ve ilk para bakiyeleri belirlenir; bu aşamadan sonra tokenlar yalnızca ticarette kullanılabilir.”

Oyun Teorisine Dayanan Güvenlik Yaklaşımı

Buterin, her hangi bir oylamanın manipüle edilebileceğini itiraf ediyor ancak ICO ve DAO yapılarını birleştirmenin manipülasyon tehdidini önemli ölçüde azaltabileceğini savunuyor.

%51’lik bir saldırı DAOICO’nun tıklanmasını arttırırsa, projenin arkasındaki geliştiriciler tıklanma seviyesini kolaylıkla yeniden düşürebilir. “Toplanan paraları gerçekten iş yapmak için değil Lamborghini almak için kullanan” proje geliştiricilerine değinen Buterin böyle bir durumda yatırımcıların toplu olarak tıklanma seviyesini arttırmayı reddedebileceğini, hatta toplu olarak “kendilerini yok etmeye” oy verebileceklerini söyledi.

Kripto para ekosisteminin şu anki durumu yüzünden hayal kırıklığına uğradığını söyleyen Buterin, şuanda piyasayı kasıp kavuran hamlığın ve çılgınlığın Ethereum topluluğunu perişan etmeye devam etmesi durumunda bu işi “bırakacağını” söylediği bir tweet attı.

Yeni DAICO modelinin yayınlanmasına ek olarak Buterin, kripto para ortamında mevcut ölçeklenebilirlik sorununu çözmeye katkıda bulunan herhangi bir çalışmayı ödüllendirmek için 50 bin $ ile 1 milyon $ arasında para verebileceğini açıkladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment