Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vitalik: Ethereum Uygulamalarını Ölçeklendirme Mahvediyor

Yapması beklenen konuşma bu değildi.

Çarşamba günü Seul, Güney Kore‘de düzenlenen Deconomy konferansında ethererum yaratıcısı Vitalik Buterin‘in blockchain ve potansiyeli üzerine daha genel bir tartışma gerçekleştirmesi beklenirken dünyanın ikinci en büyük blockchaini hakkındaki 12 aylık görüşlerini tartışmak için bir plan tasarlamış.

Diğer ethereum araştırma bilimcileri ile birlikte yürütülen tartışmalar de 24 yaşındaki kurucunun, geliştiricilerden gelen artan ilgiyi karşılayabilmek için platformun değişmesinin gerekliliğine olan inancını ortaya koydu.

En çok göze çarpan yorum ise Buterin’in ethereum ve şimdilik küçük sayılarda işlem gerçekleştirebilmesi hakkındaki samimi sözleri oldu. Kurucu, bu engeli platformun geçtiğimiz sene piyasaya sürülen ve geniş çapta popülarite kazanan uygulamalarının gözler önüne serdiğini söyledi.

CoinDesk’in bildirdiği gibi ethereum neticede iletişim ağı kapasite sınırını şiddeti git gide artarak zorluyordu. Bu şekilde Buterin katılımcılara “merkezsizleştirilmiş Uber” ya da benzeri uygulamaları üretmeye çalışan herhangi bir kimsenin hayal kırıklığına uğrayacağını açıkça söylemiş oldu.

Tahminlerine göre bu ortak otomobil kullanımı uygulaması saniyede 12 sürüş talebi görürken ethereum üzerine görülen işlemler saniyede 15 kere gerçekleşiyor.

Buterin açıklamalarının: “Eğer ölçeklendirilemeyen ethereum temelli merkezsizleştirilmiş bir Uber yaratmak istiyorsanız, mahvoldunuz. Nokta.” diyerek durumun altını çizdi.

Buterin’in konuşması aynı zamanda ethereum’un blockchain’ini bölecek ve veri deposunun parçalarını ayrı olarak kaydedileceği bir teklif olan “sharding” (kırma işlemi” gibi muhtemel ölçeklendirme çözümlerine de odaklandı.

Buna rağmen çözümü yürürlüğe sokmak için kesin bir zaman çizelgesi belirlemeyip bu engellerin blockchain’in günümüzdeki karışıklıkları sebebiyle daha çok sosyal ve kültürel açılardan kaynaklandığını düşündüğünü yorumlarına ekledi.

“Herhangi bir matematik konusu hakkında bir Vikipedi makalesi okumaya çalışıyorsunuz ama karşılaştığınız şey yalnızca birtakım anlaşılmaz formüller ve mırın kırınlar oluyor.”

Buna benzer olarak, ethereum araştırma bilimcisi Karl Floresch, ölçeklendirme yolunda karşılaşılan zorluklara en iyi geleceğini düşündüğü çözüm önerisi olarak daha geniş yayılım gösteren topluluk katılımı için çağrıda bulundu. Yorumlarının sonunu:

“Bu alanın üretimsel açıdan büyümesindeki en büyük engellerden biri, insanlara protokolleri kendi kendilerine değerlendirme ve doğrulama imkanı tanıyan bilgi yayılımı.” diyerek getirdi.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment