Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Wall Street Devi Berstein: SEC’nin Spot Bitcoin ETF Onayı Verme Olasılığı Yüksek!

Wall Street’in dev kurumu Bernstein, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) spot Bitcoin (BTC) ETF başvurularını onaylama ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu belirtti.

Bernstein gün içerisinde yayınladığı bir araştırma raporunda, SEC’nin spot Bitcoin borsa yatırım fonlarına (ETF) dair negatif tutumuna rağmen yüksek olasılıkla başvuruları onaylanacağını ifade etti.

Gautam Chhugani liderliğindeki Bernstein analistleri, vadeli Bitcoin ETF’lerine izin verilmesine rağmen henüz onaylı bir spot ETF bulunmadığını hatırlattı. Rapora göre vadeli ETF’lerde baz fiyatı Chicago Mercantile Exchange (CME) gibi düzenlenmiş borsalardan alınırken spot ETF’lerde baz fiyatın alınabileceği bir düzenlenmiş borsa bulunmaması nedeniyle SEC, onay vermekten imtina ediyor. SEC, spot borsalardaki fiyatın manipülasyona açık olduğunu düşünüyor.

Öte yandan Bernstein bu kapsamda, Grayscale’in GBTC fonunu ETF’e dönüştürme başvurusuna dair SEC’ye açtığı davaya değindi. Raporda, mahkemenin vadeli Bitcoin fiyatının spot fiyattan türetilmediğine ikna olmuş gibi göründüğü ve bu doğrultuda vadeli ETF’lere izin verilirken spot ETF’lere izin verilmemesinin yargı makamları için kabul edilmesi zor bir durum olduğu dile getirildi.

Raporda, kripto para sektörünün Coinbase gibi spot kripto para borsaları ile Nasdaq ve Cboe gibi regüle borsalar arasında bir gözetim anlaşması önerdiği de yer aldı.

Bernstein ayrıca SEC’nin tercihini düzenlenmiş ürünlerden yana kullanacağını şu ifadelerle dile getirdi:

SEC, Grayscale’in kurumsal boşluğu dolduran tezgah üstü ürünleriyle uğraşmak yerine daha ana akım Wall Street aktörleri tarafından yönetilen ve mevcut regüle borsalar tarafından gözetim altında tutulan düzenlenmiş bir Bitcoin ETF’i getirmeyi tercih eder.

Dünyanın en büyük yatırım şirketi BlackRock’ın başvurusu ile başlayan ve birçok yatırım şirketinin katılımıyla yeniden gündeme gelen SEC’nin spot Bitcoin ETF’lerine karşı tutumu, ABD’li kripto para borsası Gemini’nin kurucu ortağı Cameron Winklevoss tarafından da eleştirilmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!