Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yeni Bitcoin Devi Japonya Oldu

Japonya küresel Bitcoin borsa piyasasında %50.75’lik paya sahip olarak dünyanın en büyük Bitcoin piyasası haline geldi. BitFury Başkan Yardımcısı George Kikvadze, Japonya’daki bu artışın Çin’in Bitcoin borsalarını yasaklamasından kaynaklandığını söyledi.

Bu haftanın başında Çin otoriteleri, eylülün sonuna dek tüm Bitcoin borsalarının işlemlerini durdurmasını istemişti. Geçmişte hiçbir ICO projesine bağları olmadığı için en büyük iki borsa olan OKCoin ve Huobi‘ye ise biraz daha müddet verilerek 30 Ekim’de işlemleri durdurmaları istendi.

Ancak görünüşe göre Çinli yatırımcılar yine de işlerini riske atmak istemiyor. 3 günlük bir süre zarfında Çin Bitcoin borsalarının işlem hacmi %15’ten %7‘lerin altına düştü.

CryptoCompare gibi çeşitli güvenilir Bitcoin piyasası veri sağlayıcılarına göre Çin, küresel Bitcoin işlemlerinin yalnızca %6.4‘ünden sorumlu.

ABD Piyasasının İşine Geliyor

Çin ülke genelinde Bitcoin borsalarını yasaklamadan önce ABD borsaları dünyanın en büyük piyasası konumunu koruyordu.

Ancak Çin, Bitcoin borsalarını yasakladığını duyurduktan hemen sonra yatırımcılar Japonya’ya geçiş yapmaya başladı. Böylesine kısa bir sürede böyle yoğun bir yatırımcı göçünden sonra Japonya’nın işlem hacmi ani bir artış gösterdi ve ABD’yi %20 oranla geçerek dünyanın en büyük Bitcoin piyasası haline geldi.

Yaşanan durumla ilgili çoğu kişiden olumsuz yönde yorumlar gelse de kripto para ve blockchain sektöründeki belli başlı geliştiriciler, analistler, araştırmacılar ve uzmanlar, Litecoin yaratıcısı Charlie Lee ve milyarder yatırımcı Tim Draper gibi, Çin’in Bitcoin borsalarını yasaklamasını olumlu yöne yoruyor. Lee’ye göre Çin artık 2013’ten beri yaptığı şeyi, yani Bitcoin piyasasını manipüle etmeyi, yapamayacak.

Lee:

“Bu iyi bir şey. Çin artık Bitcoin’i yasaklayarak piyasayla oynayamaz. Kripto paralar hiçbir ülke tarafından öldürülemez.”

Bitcoin İstikrarı

Lee’nin bahsettiği gibi Çin’in Bitcoin borsalarından çıkışı dünya genelinde ancak %10-15 yatırımcıyı etkilemiş olsa gerek. Buna rağmen Çin’in borsaları yasaklamasından sonra pek çok kişi “panik satışı”na kapılarak büyük bir Bitcoin satışı yaptı. Bu satışın sonucunda da Bitcoin bildiğiniz üzere kısa sürede büyük düşüşler yaşadı.

Önümüzdeki haftalarda Bitcoin borsa piyasası istikrara kavuşacak çünkü yatırımcılar Çin piyasasından Güney Kore ve Japonya’ya geçiş yapıyor. Bu iki ülkeye geçiş yapılmasının sebebi ise Güney Kore ve Japonya’nın kripto paralar ve kullanıcıları için daha olumlu yasal düzenlemelere, standartlarına ve politikalarına sahip olması.

Lee ve Draper’ın vurguladığı gibi, Çin borsalarının kapanması önümüzdeki zamanlarda Bitcoin piyasasının en sonunda bir istikrara kavuşmasını sağlayabilir. Bu durum da uzun vadede Bitcoin’in işine yarayacaktır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment