Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yürüyerek Para Kazandıran (Move To Earn) STEPN (GMT) Nedir?

Ana şirketi Find Satoshi Lab olan popüler move to earn oyunu StepN (GMT), Jerry Huang ve Yawn Rong tarafından 2021 yılında Avustralya’nın Adelaide şehrinde kuruldu.

Solana ekosistemi üzerinde kurulan ilk move to earn oyunu olan StepN’in; sağlık, spor ve para kazanmayı birleştirmeyi amaçladığı belirtiliyor.

Goole Play Store’da 1 milyondan fazla indirilen uygulama geçtiğimiz 4-5 ay içerisinde oldukça popüler oldu. StepN ekibi, Solana’nın düzenlediği bir etkinlikte dördüncü olarak yatırımcıların ilgisini çekti ve geçtiğimiz yılın sonunda uygulamanın beta sürümünü yayımladı.

2022 yılının ilk çeyreğinde NFT satışlarından 26.8 milyon dolardan fazla gelir elde ettiği belirtilen oyunun, gün içerisinde 800.000’den fazla aktif kullanıcı tarafından oynandığı tahmin ediliyor. (Duna analytics’in 1 Mayıs verilerine göre 625.000 aktif kullanıcısı bulunuyor.

Bir dönem uygulamanın çok hızlı bir şekilde büyüdüğü bu sebeple şirketin günlük kayıt sınırlaması getirmek zorunda kaldığı söyleniyor.

Uygulamanın GST ve GMT kısaltmalı iki tane token’ı bulunuyor.

Yardımcı bir token olarak piyasaya sürülen Green Satoshi Token (GST) ile kullanıcılar ayakkabıların seviyelerini yükseltebiliyor, ayakkabıların enerjilerini doldurabiliyor. Ayrıca yürüdükçe GST kazanılıyor. Bu işlemlerle birlikte kullanılan GST’ler yakılıyor ancak GST’nin herhangi bir maksimum arzı bulunmuyor.

Yönetişim token’ı olarak piyasaya sürülen Green Metaverse Token’ı (GMT) ise kullanıcılar ayakkabı seviyelerini yükseltmek veya ayakkabı mint’lemek için kullanıyor.

Fiyatı solana üzerinden belli olan ayakkabıların 4 farklı çeşidi ve bu çeşitlere göre yürüme hızları bulunuyor.

Walker tipi ayakkabı ile 1 enerji ile 4 GST kazanılabilirken, Jogger ile 5, Runner ile 6, Trainer ile 4-6 arası ödül alınabiliyor.

Geçtiğimiz haftalarda uygulamayı kullanan insanların para kazanması oyunu hızlıca popülerleştirdi. Bu sebeple oyunun iki token’ı da oldukça büyük yükselişler yaşadı. Oyunun yönetişim token’ı GMT 4,11 dolara kadar ulaşırken yardımcı token GST 9 dolarlara kadar yükseldi.

Ancak bu oyunun bir ponzi şeması olduğunu düşünen bir kesim de bulunuyor. StepN token ekonomisinin sürdürülebilir olmadığını düşünen şüpheci kesim, yeni oyuncu gelmediği durumda şirketin batacağını düşüyor. Ancak bazı yorumculara göre uygulamanın davet modeliyle yeni kullanıcı kabul ediyor olması ne kadar hızlı büyüyeceğini belirlemesini sağlıyor.

Son zamanlarda hem ponzi olduğu düşüncesinde bulunan insanların artmış olması ve bitcoin’in düşüyle birlikte GMT ve GST’de düşüş yaşadı. GMT, 0,82 dolarlara kadar gerilerken GST 1,53 dolar seviyelerine kadar düşüş yaşadı.

StepN resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada 15 Temmuz 2022‘de Çin’deki kullanıcıların erişimine izin vermeyeceklerini açıklamıştı. Bu nedenle üzerindeki satış baskısı artmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!