Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zschaepitz Açıkladı: Bitcoin Fiyatı Neden Yükseldi?

Bitcoin fiyatı, son günlerde ani bir sıçrama görerek rekor kırdı ve bu duruma neyin yol açmış olabileceği de tartışma konusu haline geldi. Genel olarak kurumsal yatırımcıların Bitcoin talebindeki artış üzerinde durulurken Alman piyasa analistinden farklı bir yorum geldi. Analist Holger Zschaepitz, Bitcoin’de görülen rallinin temelinde “merkez bankalarının bilançoları” olduğunu açıkladı.

Uzman Holger Zschaepitz, Bitcoin fiyatı için farklı bir açıklama yaptı. Uzman, 20 bin doları aşan BTC’de görülen sıçramanın arkasında merkez bankalarının bilançosu olduğunu söyledi. Bilanço için bahsi geçen merkez bankaları ise Fed, Japonya Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası oldu. Uzman, Bitcoin’in bu üç merkez bankasının yükselen bilançolarına paralel oranda arttığını gösterdi.

Yaptığı açıklamanın ardından ABD ve Çin arasındaki gerginlik nedeniyle küresel hisse senetlerinin baskı altında olduğunu vurgulayan Zschaepitz; ABD tahvilleri, ons altın gibi varlıklarda görülen kazanımların yanında Bitcoin’in de bir miktar kazanç elde ettiğini de söyledi.

bitcoin-fiyatı
Fed, BoJ ve ECB’nin bilançoları ile Bitcoin fiyatını gösteren grafik.

G3 merkez bankalarının kasım ayı bilançolarının paylaşıldığı bir raporda; Fed’in 7.2, Avrupa Merkez Bankası’nın 8.1 ve BoJ’un 6.8 trilyon dolarlık bir bilançosu olduğunu görüyoruz.

bitcoin-fiyatı
Büyük merkez bankalarının bilançoları. Kaynak

Dijital altın karşılaştırması

Uzman, Goldman Sachs’ın “Bitcoin altın için bir tehdit değil.” açıklamasıyla birlikte dijital altın BTC ile altını karşılaştırdığı bir grafik paylaştı. Altın fiyatı neredeyse düz bir çizgi haline devam ederken BTC’nin yükseldiği görülüyor.

bitcoin-fiyatı
“Dijital altın Bitcoin” ile “altın” karşılaştırması.
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!