Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

2 Pizza’ya 10.000 Bitcoin Ödeyen Laszlo Hanyecz Röportajı – Kararından Memnun Mu?

Daha önce GoRuck isimli şirkette programcı olarak çalışan Laszlo Hanyecz adını hiç duymadığınızı düşünüyor olabilirsiniz ancak kendisi 22 Mayıs 2010 tarihinde Papa John’s pizzadan 10.000 Bitcoin karşılığında 2 pizza satın alarak bu haftanın ünlü ve sekizincisi kutlanmakta olan Bitcoin Pizza Günü olmasını sağlayan adamın ta kendisi.

Ancak bu işlem tek taraflı olarak gerçekleşmedi ve 10.000 BTC’yi kabul eden kişi ise Jercos olarak da bilinen Jeremy Sturdivant’dan başkası değil.

Bicoin’in fiziksel bir ürün için kullanıldığı bu ilk tarihten beri bu para biriminin kullanım alanları o kadar fazla artış gösterdi ki, şu an için Bitcoin kullanarak emlak, online alışveriş, uçuş satın alma ve tabii ki pizza satın alma gibi bir çok şey yapabiliyorsunuz.

Uluslararası kripto para haber sektörünün önde gelen isimlerinden Cointelegraph bu hafta hem Laszlo hem de Jeremy ile röportaj gerçekleştirip onların Bitcoin hakkında görüşlerini aldı ve ”Bitcoin Pizza” efsanesi ve favori pizza tipleri hakkında derinlemesine konuştu.

Cointelegraph: Büyük ihtimalle bu soruyu sana yüzlece kere sormuşlardır ancak gene de sormam gerekiyor. Şu an için 10.000 Bitcoin yaklaşık olarak 80 milyon dolar ediyor, iki pizza için 10.000 BTC vermekten hiç pişman oldun mu?

LH: Aslında pişman değilim. Bence Bitcoin’in erken tarihçesine dahil olmak mükemmel bir şey ve aslında içerisinde herkesin kendinden bir şeyler bulabileceği ilginç bir hikaye oluşturdum. Bunu duyan herkesin tepkisi ”Aman Tanrım, bütün bu parayı harcadın mı!!” şeklinde olsa da ben halimden memnunum ve buna ek olarak teknik forumlarda insanlara teknik yardımda bulunuyorum, Bitcoin’i MacOS’a bağlamayı sağlayan bir kaç teknik iş yaptım ve bazı bug’ları falan da ortadan kaldırdım. Benim tek istediğim insanların Bitcoin kullanmasıydı ve o tarihte pizza satın almak bunu yapmanın bir yoluydu. Şimdiki kadar popüler olabileceğini tahmin etmedim ama insanlar için efsane bir hikayeye dönüştü.

CT: Peki şu an hayatında aktif olarak Bitcoin kullanıyor musun?

LH: Evet yapabildiğim her vakit kullanmaya çalışıyorum. Yıllar boyunca BTC kullanarak bir çok şey satın aldım, Bitcoin yazılımı ve buna benzer şeylerle uğraşmayı da çok seviyorum ama bunu birazcık hobi olarak tutmayı tercih ediyorum.

Ancak Bitcoin’i yüz yüze olan ödemelerde kullanmadım. Çoğunlukla online ödemelerde kullanıyorum. Bu benim için ara sıra kolaçan etmeyi sevdiğim ve online olarak katılım göstermeyi istediğim bir şey çünkü yüz yüze alışverişlerde bunun en iyi seçenek olmadığını düşünüyorum. Bu durum ne kadar moral bozucu olsa ve Bitcoin mevcut durumdan daha iyiye gitmeyi hedeflese de, değil mi?

CT: Favori kripto para birimin hangisi?

LH: Bitcoin! [Gülüşmeler]

CT: Favori pizzan hangisi?
LH: Pizza mı? Hmm. Supreme seviyorum.

CT: Hiç Bitcoin dışında bir kripto para birimi ile başka bir pizza satın almayı düşündün mü ?

LH: Bitcoin’i seviyorum. Ben Bitcoin’in gerçekten BTC olduğu zamanlar bu işin içindeydim ve bana göre kopyacı koinler veya artık siz adlarına ne diyorsanız onların %90’ı sadece Bitcoin’in birebir kopyasından ibaret. Yaptıkları tek şey logoyu veya buna benzer bir şeyi değiştirmek. Bunların hiçbirine ilgim yok ben sadece Bitcoin sevdalısıyım.

CT: Sence yaptığın bu Bitcoin pizza siparişi şu an için Bitcoin ile yiyecek ve pizza alabilmeni direkt olarak etkiledi mi?

LH: Yaptığım şeyin buna faydası olduğunu düşünüyorum. Ancak ben olmasaydım başka birisinin ortaya çıkacağını da düşünmeden edemiyorum. Belki bu pizza bile olmazdı. Ancak Bitcoin’in kaderinde büyümesinin yazılı olduğunu düşünüyordum ve o zamanlar Bitcoin hakkında pek de bir şey bilmiyordum. Demek istediğim o sıralar bitcoin ile sadece bir kaç aydır haşır neşir olmuştum ve nasıl madencilik yapılacağını kavramış hatta ilk GPU madencisini bile programlamıştım. Bunları yaparak etrafa saçtığım o Bitcoin’leri kazanmıştım.

CT: Sence şuan için insanların Bitcoin kullanarak pizza benzeri siparişler vermesi mantıklı mı? 

LH: Şu an herkes Bitcoin kullanarak pizza sipariş etmek isteseydi bu sistem işe yaramazdı. Yapmayı denerlerdi ancak işlemlerinin onaylanmadığını görürlerdi ve ilgilerini kaybederlerdi. Bugün bulunduğumuz nokta da biraz olarak bundan ibaret sanki hı?

”Aralık ayında herkes ”Bitcoin Bitcoin Bitcoin” diye geziniyordu ancak daha sonra insanlar ”Aman tanrım, işlemim 12 saattir orada öylece bekliyor, neler oluyor yahu bu sistem çok berbat” modunda gezinmeye başlamıştı. İnsanlar bunun ve ücret piyasasının nasıl çalıştığını ve buna benzer bütün şeyleri gördüler ve bence bu çok heyecan verici ama ileride bunun nasıl bir hal alacağı konusunda hiçbir fikrim yok. Yine de izlemesi çok ilginç olacak.”

CT: Bitcoin’in daha küresel bir kullanıma kavuşması için gereken şey sence ne?

LH: Ben Lightning pizza olayını yaptığımda siz bunu haber yapmıştınız. Ben Lightning Network veya buna benzer bir şeyin yaygın olarak kullanım kazandığında ve insanlar için kullanılabilir olduğunda sorunuzun cevaba kavuşacağı düşüncesindeyim. Bence işte tam olarak o vakit yüz yüze Bitcoin harcaması yapabilecek imkanımız olacak.

CT: Peki sence neden Lightning Network Bitcoin’i daha yaygın bir kullanıma kavuşturacak?

LH: Lightning Network de mükemmel değil ve kendine özgü sıkıntıları var ve bir çok yönüyle suistimal edilebilir ancak yine de bu doğru yöne ilerleyen bir yenilik ve bana göre eğer Lightning Network dikiş tutturabilirse bütün mağazaların bunu kullanmaya başlayıp kimsenin MasterCard, Visa ve PayPal kullanmak istemeyeceğini göreceksiniz.

Bence Lightning Network insanlara daha fazla kullanım imkanı sunabileceğimiz ana hedef çünkü gerçekten anında ödemeyi mümkün kılabiliyor ve biliyorsunuz ki Bitcoin’in en büyük sıkıntılarından birisi anında ödeme sorunu. Eğer ödemede hiçbir onay yokken bunu kabul ediyorsanız büyük ihtimalle yanlış yapıyorsunuz. Ancak ben insanlara aşırı güvenmeyi tercih ediyorum diyorsanız bu sizi bağlayan bir sorun çünkü teknik olarak günümüzde kredi kartları ile de aynı şeyi yapmaktasınız, gerçek anlamda size ödeme yapılmamış olsa bile elinizde olan tek şey sadece bir söz. Bazı işletmeler için bunun hiçbir sıkıntısı yok ama bu Bitcoin’in ruhuna aykırı çünkü BTC’de kimseye güvenmek zorunda olmamalı ve ”Hey, benim elimde şu Bitcoin var, al bu da kriptografik kanıtı.” diyebilmeniz gerekiyor. Lightning Network bu özelliğe ek olarak eskiden insanların sahip olduğunu düşündüğü gizliliğin bir kısmını da geri kazandırabilir.

CT: ”Lightning Network Pizza” yediğiniz aile fotoğrafında çocuklarınız ” Bitcoin’i Seviyorum ‘‘ yazılı t-shirtler giyiyorlar. Çocuklarını Bitcoin hakkında eğitiyor musun?

LH: Liam benim oğlan ve henüz 7 yaşında. Amy ise benim kız ve o da 9 yaşında. İkisinin de kendi kağıt cüzdanları var ve binlerce Bitcoin veya buna benzer bir miktara sahipler. Onlara GDAX’a nasıl gireceklerini ve buna benzer şeyleri gösterdim. Bilgisayarlarında bir sayfa işareti oluşturdum ve bu şekilde girip fiyatları kontrol edebiliyorlar. Binlerce BTC’lerini fiyata göre nasıl ayırabileceklerini ve buna benzer bir sürü şeyi de anlattım.

Onlara bunu anlatmak için zaman ayırdımve onlar tam olarak şu durumdaydı:

-Baba, ne yapıyorsun?

-Bitcoin.

-Aa Bitcoin ne?   ”

Çocuklarım gerçekten küçük olduğu için onlara piyasanın baskın güçlerini ve buna benzer etmenleri henüz anlatamıyorum ama yine de bundan ne kadar fazla olursa o kadar iyi olduğunu ve Bitcoin’in de iyi olduğunu bilip benim bir şekilde Bitcoin ile haşır neşir olduğumun da farkındalar. Onların öğrenmesi için çabalıyorum ve büyüdüklerinde onlara daha çok teknik konuyu anlatmayı planlıyorum.

Gelelim Jercos’a – İki Pizza Satarak 10.000 BTC Kazanan Adam

Cointelegraph 10.000 BTC ödeyen adamın yanı sıra 2 adet pizza satarak 10.000 BTC kazanan kişi ile de söyleşi yaptı. Jercos olarak da bilinen Jeremy Sturdivant, bu bitcoin miktarını Bitcoin’in bir kaç bin dolar ettiği zamanlarda bir seyahate çıkmak için itibari paraya çevirdiğini söyledi ve hala günlük hayatında ”bazı işler için” BTC kullandığını ifade etti.

”Bağımsız taahhüt işi yapmak çok değişik formlarda para getirebiliyor ve ben Bitcoin, Litecoin hatta Dogecoin ödemesi bile gördüm. Benim bölgemdeki yerel marketler bunları kabul etmediği için genellikle kendimi elimdeki bu koinleri Steam, Humble store ve diğer Bitcoin kabul eden  video oyunu mağazaları ile takas ederken bulmuştum. Steam hesabımın büyük bir çoğunluğunu Bitcoin sayesinde yaptım.”

Hayatı boyunca elde ettiği en yüksek Bitcoin miktarı sorulduğunda Sturdivant bunun hem madencilik hem daha önce yaptığı ticari işler sayesinde 40.000 olduğunu ifade etti.

”Bitcoin’i hiç yatırım aracı olarak görmedim ve şu an geriye bakıp ”Milyoner olmuş olabilirdim” demek kolay ama bence pizza anlaşmasını yaptığım zamanki düşünce yapıma bakmak daha önemli çünkü ben bunu bir yatırım olsun diye değil, bir para birimi formunun kullanımını gerçekleştirmek adına yapmıştım. Eğer koin biriktirme amacını benimsemiş olsaydım, büyük ihtimalle doğru zamanda doğru yerde olmayabilirdim.”

Sturdivant hala Bitcoin, Litecoin ve Ethereum kripto paraları ile pizza alıp satmaya devam ettiğini de doğruladı ve sevdiği pizzanın da etli ve soğanlı olduğunu söylemeden de geçmedi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment