Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ING Bank Blockchain’e Yeni Bir Çözüm Getirdi

Hollandalı finans şirketi ING, yatırımcı dostu yeni bir anonim ‘kanıt’ (proof) geliştirdi: ‘Sıfır-bilgi sahası kanıtı’ veya kısaca ZKRP (Zero-knowledge range proof). Blockchain teknolojisindeki belli başlık güvenlik ve mahremiyet sorunları, finansal kurumların bu alana yatırım yapmasına engel oluyordu.

Anonimlik En Önemlisi

Yeni ortaya çıkan ‘kanıt’ sayesinde işlemin doğrulunu onaylarken dahi anonimlik sağlanabilecek. ING’nin Blockchain lideri Mariana Gomez de la Villa:

“Ethereum’un test ağındakilerle kıyaslanınca, ING’nin ZKRP çözümü diğerlerine göre 10 kat daha etkili çalışıyor ve şu üç ilkeyi korumayı da başarıyor: bütünlük, sağlamlık ve sıfır-bilgi”

Geleneksel finans hizmetlerinde bir işlemi onaylamak için çok fazla bilgi sağlamak gerekiyor. Ancak sıfır-bilgi kanıt sistemiyle birlikte basit bir doğrulamadan başka hiçbir bilgi vermek gerekmiyor. Bu sayede işlem tam anlamıyla anonim oluyor ve buna rağmen onaylanabiliyor. Geniş kitleler tarafından kabul görmek için bu, çok önemli bir gelişme.

Büyük çaplı bazı finansal kurumların kendi iç transferlerini Blockchain üzerinden yapmayı planladıkları bir süredir biliniyordu. Mastercard, American Express gibi şirketler Blockchain ile çözümler bulmaya çalışıyor. Gelecekte blockchain’i çok daha parlak günler bekliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment