Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

NASDAQ CEO’su Bitcoin Vadeli İşlemlerinin Düşünüldüğünü Doğruladı

CME Group ve CBOE‘nin ardından Nasdaq’ın da Bitcoin vadeli işlem ticaretine başlaması söz konusuydu. Nasdaq’ın baş yöneticisi olan Adena Friedman, şirketin muhtemel Bitcoin vadeli işlemlerine karşı nasıl bir tutum sergilediği hakkında yorumlarda bulundu. Friedman şirketin Bitcoin vadeli işlemlerine kesin olarak başlayacağını söylememiş olsa da gelecekte böyle bir şeyin olması halinde bu işlemlerin CBOE ve CME’dekine kıyasla biraz daha farklı olacağını söyledi.

Nasdaq Bitcoin’i Eklemeyi Düşünüyor

Nasdaq CEO’su şirketin Bitcoin vadeli işlemleri hakkında düşüncelerini medyayla paylaştı ve Nasdaq’ın Bitcoin vadeli işlemlerine başlamayı düşündüğünü doğruladı. Şirketin bu işlemleri düşündüğünü doğrulamış olsa da söz konusu işlemler için belli bir zaman diliminden bahsedilmediği gibi şirketin bu işlemlere kesinlikle başlayacağına dair de bir şey söylenmedi. Friedman konu hakkında şöyle konuştu:

“Ortaklarımızdan biriyle bir kripto para vadeli işlem (sözleşmesi) fikrini araştırıyoruz ve doğru protokolleri uyguladığımızdan emin olup, gerekli talebin olduğundan ve bu sözleşmenin piyasada zaten var olanlardan farklı olduğundan emin olup bu (işlemlerin) yönetim risklerini incelemeye devam ediyoruz”

Nasdaq İşlemleri Farklı Olacak

Friedman röportaj sırasında Nasdaq’ın, şirketin rakipleri olan CBOE ve CME’nin sunduğu Bitcoin vadeli işlemlerinden daha farklı bir finansal ürün sunma niyeti olduğunu da belirtti. “Bizim baktığımız şey bir nevi toplam getiri vadeli işlemleri, yani biraz daha farklı bir yapı” yorumunda bulunan Friedman, bu ‘finansal ürünü’ “bir takip hissesinden ziyade yatırım” olarak tasvir etti. Friedman şöyle ekledi:

“Yeterli müşteri talebine (bakarak) ve risk-yönetimi açısından ‘kendimize güveniyor muyuz?’ diyerek günün sonunda tüm bunların mantıklı olup olmadığına bakacağız ki bu durumda da CFTC’ye (Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu) gideriz.”

Bitcoin vadeli işlemlerinin geleneksel finansal kurumlar tarafından başlatılması pek çok kişi tarafından dört gözle bekleniyordu ancak bu işlemler şu ana kadar Bitcoin’in yükselişine olumludan daha çok olumsuz etki etmiş gibi görünüyor. Aralık 2017’de 20 bin 650 $’dan ticareti yapılan CME sözleşmeleri Ocak ayında 10 bin 900 $’dan ticarete sunuluyor. Bu da açılış fiyatından %47 düşüş olduğu ve CME’nin işlemlere başlamasına yakın zamanda Bitcoin’i açığa satmış olanların çok ciddi karları kaçırdığı anlamına geliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment