Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD İkiye Bölündü: Coinbase’e SEC Savaşında Önemli Müttefikten Büyük Destek

ABD merkezli kripto para borası Coinbase’in Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) karşı başlattığı davaya büyük kurumlardan destek geldi.

Coinbase tarafından SEC’ye karşı açılan davaya büyük kurumlardan destek geldi. SEC’nin kripto para kuralları ve tanımlamaları konusundaki belirsiz tavrına bir son vermesini isteyen Coinbase, kararlı bir duruş sergileyerek olayı ABD Üçüncü Devre Temyiz Mahkemesine taşımıştı. SEC’ye karşı sergilenen bu karşı duruşa girişim sermayesi şirketi Paradigm ve ABD Ticaret Odası da dahil oldu.

ABD Temyiz Mahkemesi söz konusu grupların davaya katılmasını onayladı. Paradigm tarafından yakın tarihli bir açıklamada, SEC’nin işgüzar tavrı eleştirildi ve dava sürecinde Coinbase’in yanında durulacağı belirtildi:

Dijital varlık endüstrisi belirsizlik içinde sıkışmış durumda, aynı anda “gelin ve kaydolun” deniyor ancak bunu yapmanın etkili bir yolu yok. SEC’nin eylemlerinin yeni gelişmekte olan bir sektörü felce uğratması ve SEC’nin yasa görüşüne uyamayan veya bu görüşe mahkemede itiraz edemeyen sayısız firma arasında kafa karışıklığı yaratması şaşırtıcı değil.

1 Trilyon Dolarlık Soru

ABD Ticaret Odası SEC’nin davranışını eleştirirken Coinbase tarafından yöneltilen soruların 1 trilyon dolar değerinde bir sektörün kaderi için önemli olduğu vurgulandı. Ticaret odası, SEC ile ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) arasındaki fikir ayrılıkları başta olmak üzer, kurumun kararsız tavrını şu ifadelerle kınadı:

Hiç kimse, hangi dijital varlıkların federal yasalar kapsamında ‘menkul kıymet’ olduğunu kesin olarak bilmiyor. Bu küçük bir soru değil. Bu, 1 trilyon dolarlık dijital varlık ekonomisine dahil olan herkes için muazzam etkilere sahiptir ve diğerlerinin aktığı eşik düzenleyici sorudur.

Kurum bu davayı desteklemek için mahkemeye yaptığı başvuruda, SEC’nin Coinbase’in talebine doğrudan yanıt vermemesinin hem Coinbase’e hem de daha geniş iş dünyasına önemli ekonomik zarar verdiğini savundu.

Ayrıca ticaret odası, komisyonun Kraken’in hizmet olarak staking işine karşı yaptırım uygulamasını da eleştirdi. Kraken, ABD baskıları sonucunda Ether staking hizmetlerini sonlandırmıştı. Ticaret odası, Ethereum’un 10 yıllık geçmişine atıfta bulunarak sektör için önemini işaret etti:

Ether neredeyse on yıldır piyasada, 220 milyar doları aşan bir piyasa değerine sahip ve sektörde temel bir yapı taşı. Yine de Ether’in her yerde bulunmasına rağmen düzenleyiciler hala ne olduğu konusunda anlaşamıyor.

Son olarak temyiz mahkemesi, SEC’e söz konusu sorulara yanıt vermesi için 10 gün süre tanımıştı. Bu süre 2 gün sonra yani 14 Mayıs tarihinde sona erecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!