Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD Yargısı ”AlibabaCoin’in”, ”Alibaba” Telif Hakkı İhlali Olmadığı Kararını Verdi

Çin menşeli dev Alibaba grubu, ABD yargısına, kendi ismine benzer bir isim kullandığı gerekçesiyle bir kripto para birimi şirketini kısıtlama talebinde bulunmuştu.

Bahsi geçen şirket Dubai merkezli olan Alibabacoin Foundation kurumundan başkası değil. Kendi internet sayfasında  yer alan bilgilere göre şirket, ”blockchain algoritmalarını yüz tanıma şifreleme sürecine dahil ederek uyguladığı özel bir teknik” aracılığıyla arttırılmış güvenlik sunuyor. Şirket geçenlerde bir ICO’yu tamamladı ve yerel bir haber kaynağına göre beş gün içerisinde 50 milyon koin satmayı başardı.

Alibaba ise 500 milyar dolar gibi bir piyasa değeri ile dünyanın en büyükleri arasında gösterilen bir teknoloji şirketi. Kripto para dünyasına adeta baskın verir gibi giriş yapan şirket, yakında kendi kripto para madencilik işini başlatıp kendi blockchainini kurmayı planlıyor.

New York Times’ın haberine göre Alibaba kendisinin ABD sınırları içerisindeki işinin,  Alibabacoin’in kullandığı benzer isim yüzünden müşterilerde yol açtığı kafa karışıklığı sebebiyle zarar uğratıldığını ifade ediyor.

Alibabacoin şirketinin avukatı suçlamaları reddetti ve isim değişikliği talebine karşı ”Çin kökenli değil de bizzat karşı tarafın yasaklanmasını istediği şirketin bölgesinden miras kalan genel bir ismi tamamen meşru bir şekilde kullanan müvekkilim için bu ne uygun ne de orantılı bir teklif” yorumunu yaptı.

Avukatın ifadelerine göre Alibabacoin ismi, bir Arap halk masalı olan  ”Ali Baba ve Kırk Haramiler’in” içinde geçen hayali bir karakterden esinlenilmiş.

Ali baba, ”Bin Bir Gece Masalları” isimli ünlü bir İran halk hikayesi koleksiyonunun iyi bilinen karakterlerinden birisi. Kitapta, Kral Shahryar karısının onu aldatması sonucu onu idam edip sonrasında her gün bakire yeni bir gelin alması ve onu ertesi sabah öldürmesi hakkında ettiği yemin ile olaylar başlar. Sheherezad onun karısı olur ve bu öldürülme kaderini krala bir hikaye anlatıp onu bitirmeyerek bozar. Bu da kralın hikayenin sonunu duymak için onu öldürmeyi ertelemesini sağlar. Bu şekilde Sheherezad kral onu idam etmekten vazgeçene kadar krala bin bir masal anlatır.

Alibabacoin avukatları ICOların Çin sınırları dahilinde yasaklanması yüzünden bu ikisinin karıştırılmasının pek mümkün olamayacağının da altını çiziyorlar.

Yargıç Paul Oetken, Alibabacoin üzerinde bulunan geçici kısıtlama emrini bozdu ve Alibaba’nın, Alibabacoin firmasının ABD içerisinde iş yapmaya çalıştığını kanıtlayamadığını söyledi. Son olarak Alibaba şirketi için yaşanan herhangi bir iş kaybının kendi kuruluş ülkesi yüzünden meydana gelmiş olabileceğini belirtti.,

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment