Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD’li Kripto Para Şirketleri Rotasını Bu Ada Ülkesine Çevirdi

ABD’nin kripto para şirketlerine yönelik baskısı ve düzenlemeler konusundaki belirsiz tavrı şirketlerin ada ülkesi Bermuda’ya yönelmesine yol açtı.

Kuzey Atlantik Okyanusu’nda yer alan ada ülkesi Bermuda, son dönemde kripto para şirketlerin gözde tercihi olmaya başladı. Bu tercihin en büyük iki sebebi ise ABD’nin sektör özelindeki baskıcı tavrı ve Bermuda’nın kripto para dostu düzenleyici politikaları olarak görülüyor.

Halihazırda Bermuda’da kripto para işlemesi için lisans sahibi olan kurumlar arasında Binance, Circle, Block, Coinsquare ve son haftalarda kaydını tamamlayan Coinbase yer alıyor. Coinbase, Bermuda Para Otoritesi’nden (BMA) alınan düzenleyici lisans doğrultusunda global kripto para topluluğuna hizmet verecek türev borsası Coinbase International Exchange‘i hayata geçirdiğini duyurmuştu.

Bermuda’nın kripto para regülasyonu çerçevesinde en önemli adımı 2018 yılında yürürlüğe giren “Dijital Varlık İşletimi (Digital Asset Business) Yasası” oldu. Kripto para birimi işletmeleri için lisanslama ve düzenlemeleri kapsayan bu yasa şeffaflık, güvenlik ve müşteri koruması ilkelerine dayanmaktadır.

Bermuda özelinde oluşan ilgi hakkında global basına demeç veren New York merkezli Otterbourg avukatlık firmasının yöneticisi Phil Berg, yaşanan gelişmelerin perde arkasına dair şu ifadelerde bulundu:

ABD’deki düzenleyicilerin yaptırım yoluyla düzenleme yaparak bizi cezalandırması ve bir tür kural koymayı reddetmesi ve yasa çıkaramaması nedeniyle, düzenleyici netliğe sahip bir yargı alanını gerçekten cazip hale getirdi. Taşınmayı tercih eden işletmeler için kesinlikle sıcak bir nokta olacak. Coinbase gibi onlar da suya ayaklarını sokabilirler.

Düzenlemeler konusunda zirveye oynuyor

Bermuda Başbakanı E. David Burt Teksas’taki Consensus 2023 konferansında verdiği bir röportajda, Bermuda’nın regülasyon yarışında kendini kanıtlamış bir ülke olduğunu ve zirveyi hedeflediğini belirtti.

Başbakan, kripto para endüstrisinin ABD’de maruz kaldığı muameleyi “çok talihsiz” olarak nitelendirirken bu durumda biraz FTX’de yaşananların da etkisi olduğunu belirtti:

Kongre’deki herkes neler olup bittiğinden habersiz değil. Bu işi halletmeye çalışan gerçekten iyi sesler var. Ancak bildiğiniz gibi, bu durum üzerinde kripto para borsası FTX’de yaşananlarında negatif bir etkisi var.

Bermuda’dan lisans alan son kripto para borsası Coinbase halihazırda ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile ciddi bir hukuk savaşı vermeye devam ediyor. Son olarak Coinbase, menkul kıymetler yasalarının kripto varlıklara nasıl uygulandığına ilişkin SEC’den net bir cevap istemiş ve bu talebe önemli aktörlerden destek gelmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!