Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Abra CEO’suna Göre Kripto Para Piyasası 2018’de Yükselişe Geçecek

Dünya çapındaki insanların birbirinden farklı 20 tür kripto para ve 50 tür itibari para almasına olanak tanıyan mobil cüzdan Abra’nın CEO’su Bill Barhydt, kripto para piyasasının 2018 yılındaki durumu hakkında yorumlarda bulundu.

Merkezi Silikon Vadisi’nde bulunan Abra’nın CEO’su Barhydt, şu anda Batı ülkelerindeki pek çok kurumsal yatırımcının kripto para piyasasını uzaktan takip ettiğini ancak hala piyasaya giriş yapmadığını söyledi. Barhydt’e göre piyasayı takip eden bu kurumsal yatırımcılar bu yıl piyasaya giriş yapmaya başlayacaklar.

Business Insider‘a konuşan Barhydt, kurumsal yatırımcılar hakkında şunları söyledi:

“Hedge fonlarıyla, varlıklı kişilerle ve hatta piyasa spekülatörleri ile konuşuyorum. Herkes kripto para fiyatlarındaki ani değişimleri takip ediyor ve bu değişimleri birer fırsat olarak görüyor. Bu fırsattan faydalandıkları anda ortalık karışacak.”

Barhydt’e göre büyük ve kurumsal yatırımcılar piyasaya girdiklerinde bu işin geri dönüşü olmayacak ve piyasa yepyeni bir hale bürünmeye başlayacak. Barhydt bu konudaki görüşünü “baraj kapakları açıldı mı geri dönüş olmaz” diyerek anlattı.

Kripto para piyasası 2017 yılının sonlarında hem popülarite hem de fiyat bazında çok büyük bir yükseliş yakalamıştı ve bu yükseliş ile birlikte piyasanın hacmi 800 milyar $’ı görmüştü. Ancak Aralık ayının ortalarında görülen 800 milyar $’lık piyasa hacmi şu an 300 milyar $ civarlarına gerilemiş durumda.

Fiyatlarda yaşanan bu düşüş kripto para piyasasının popülarite anlamında da kayıp yaşamasına yol açtı. Kripto paralarla ilgili Google üzerinden yapılan aramaların ne kadar azaldığına bakarsak, piyasanın popülerliğinde de ciddi bir azalma olduğunu görebiliriz.

Ama piyasanın durumu ne olursa olsun Barhydt’in olumlu tavrı değişmiyor. American Express tarafından da desteklenen Abra’nın CEO’su, hedge fonları ya da varlık yöneticileri gibi kurumsal yatırımcıların piyasaya girmesiyle birlikte kripto para fiyatlarının 2018 yılı sonlarına doğru yeniden yükseleceklerini düşünüyor. Barhydt’e göre 2017 yılının sonlarında yaşanan devasa artışın ciddi bir kısmı, piyasaya giriş yapmaya başlayan Japonya’daki kurumsal yatırımcılardan kaynaklanıyordu. Japonya’daki kurumsal yatırımcıların piyasaya yavaş yavaş girdiklerini ancak bu durumun henüz Batı’ya yansımadığını belirten Barhydt şöyle söyledi:

“Şu anki kripto para piyasasında büyük çaplı sayılabilecek Batılı bir kurumsal yatırımcı gerçekten yok. Japonya’da buna rastlayabiliyorsunuz. Batı’daki kurumsal yatırımcılar piyasaya para yağdırmaya başlayınca…takipte kalın.”

Barhydt’e göre Google aramalarında yaşanan düşüşün de piyasaya uzun vadede çok bir etkisi olmayacak çünkü kendisi “kurumsal yatırımcıların Google aramalarına rağmen kripto para piyasasıyla ilgilendiklerini” düşünüyor.

Kurumsal yatırımcıların Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paralara yatırım yapmaya başlamaları kripto para piyasasının genelini de etkileyecek ve Barhydt bu olayın “bu yıl içerisinde yaşanacağını” düşünüyor.

Kripto para piyasasında gittikçe daha sık duymaya başladığımız dolandırıcılık ve hack haberleri, dünya genelindeki düzenleyici kurumların harekete geçmesine yol açtı. Özellikle ABD’deki Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu son derece somut adımlar atmakta. Yakın zamanda çıkan haberlere göre SEC, kripto paralara yatırım yapmış hedge fonlarını yakın takibe aldı. Barhydt piyasanın bu haberlerden de (uzun vadede) olumsuz etkilenmeyeceğini düşünüyor. Hatta kendisi, bu gibi düzenlemelerin kurumsal yatırımcıları piyasaya girmeye teşvik edeceği kanaatinde. Düzenlemeler sayesinde piyasaya neyin ne olduğunun çok daha netleştiğini düşünen Barhydt şöyle konuştu:

“Batı’da her şey gittikçe daha da netlik kazanıyor ve artık servetinizin yüzde birinin yarısıyla kripto para yatırımı yapmaktan çekinmeye gerek yok.”

Büyük firmalar için ‘yüzde birin yarısı’ çok büyük bir şey ifade etmiyor olabilir ancak bu oran aslında yüz milyonlarca dolar değerinde olabilir. Ki bu kadar büyük bir para da kripto para piyasasını hareketlendirmeye yeter.

Barhydt, Arba’yı 2014 yılında kurmuştu ve startup aralarında American Express’in de bulunduğu yatırımcılardan 40 milyon $ yatırım almayı başarmıştı. Başlangıçta yalnızca Bitcoin ve Ethereum için hizmet veren Abra bu ayın başında sunduğu hizmeti genişletti ve artık 20 kripto para, 50 itibari para üzerinden hizmet sunuyor. “İnsanların altkoinlere baya ilgi duyduğunu” söyleyen Barhydt, “projenin bu kadar hızlı büyümesini beklemediklerini” de söyledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment