Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Alman Maliye Bakanlığı: Merkez Bankası Destekli Dijital Para Riskli

Almanya Federal Maliye Bakanlığı, merkez bankası tarafından üretilecek olası bir dijital paranın (MBDP) çok fazla risk barındırabileceğini düşünüyor.

Ülkenin maliye bakanlığı Yeşil Parti üyelerinden Gerhard Schick’in talebi üzerine bu konu hakkında bir açıklamalar yaptı ve merkez bankası destekli dijital para fikrini değerlendirdi. Bakanlık:

“Şu ana kadar Almanya’daki ve genel olarak Euro Bölgesi’ndeki vatandaşlara merkez bankası destekli bir dijital para sunmak için yeteri kadar ikna edici bir sebeple karşılaşmadık.”

Merkez bankası destekli bir dijital para projesi aslında Almanya’nın haricinde başka ülkelerde de tartışılıyor. Böyle bir projenin sunacağı en büyük avantajlardan biri tabii ki işlemlerin çok daha hızlı gerçekleşecek olması. Ancak Alman yetkililere göre merkez bankası destekli bir dijital para hız alanında avantaj sağlamasının yanı sıra farklı alanlarda çeşitli riskler de barındırabilir.

Bakanlık aynı zamanda merkez bankasının bir kripto para üretmesi durumunda bankanın çok daha güçlü bir konuma geleceğini, bu durumun da bankanın tarafsızlığını ve bağımsızlığını etkileyebileceğini düşünüyor. Merkez bankasının eline böyle bir durumda çok fazla güç geçeceğini düşünen Bakanlık, bu projenin başka alanlarda da zararlı olabileceğini belirtiyor. Bakanlığa göre düşük işlem maliyetine ve yüksek hıza sahip olan dijital paralar, kriz anlarında çok daha erken iflas edilmesine yol açabilir. Yetkililer böyle bir projenin hayata geçmesi durumunda para aklama ve terörizm finansmanı gibi faaliyetlerle mücadele etmenin de daha zor bir hale geleceğini düşünüyorlar.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi merkez bankası destekli bir dijital para fikri aslında dünyanın çoğu yerinde konuşuluyor. Mesela İngiltere Bankası bundan bir süre önce olası bir MBDP’nin, ekonomiye likidite aşılanırken çok daha büyük bir engel oluşturmayacağını belirtmiş ve daha detaylı durumları da değerlendirmişti. Norveç’in merkez bankası olan Norges Bank ise yaptığı bir araştırmada MBDP projesinin nakit parayı ‘desteklemek’ için hayata geçirilebileceğini söylemişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment