Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bankalar Bitcoin’i Yok Etmeye Çalışıyor

Son zamanlarda dijital paralar ve ICO‘lar ile ilgili büyük bankalar ve hükümetler tarafından yapılan açıklamalar, bu kurumların Bitcoin‘in artan popülerliğine karşı savaştığının göstergesi gibi.

Bitcoin, ortaya çıktığı günden beri bankaların ve hükümetlerin kontrolü altında olmayan bir para birimi haline gelme potansiyeline sahipti. Ancak bu potansiyel yavaş yavaş gerçekliğe dönüştükçe, Bitcoin belli başlı kurumlar için tehdit haline gelmeye başladı.

Potansiyelini Kısıtlamak

Bitcoin’in büyük bankaları ve klasik finans kurumlarını ortadan kaldırabilme potansiyeli olduğu düşünülünce bankaların, JP Morgan gibi, Bitcoin’e tabiri caizse “çamur atmaya” başlaması pek de şaşırtıcı değil.

Aynı durum hükümetler için de geçerli. Hükümetler para birimlerini kendi kontrolleri altında tutmak isterken Bitcoin gibi hiçbir merkeze bağlı olmayan, hiçbir otorite tarafından yönetilmeyen bir para biriminin bu denli popülerlik kazanması hükümetleri de düşündürüyor olsa gerek. Paradan alınan vergiler ve paraya yapılan düzenlemeler hükümetler için oldukça önemli ve ABD’de son zamanlarda Bitcoin’i vergilendirmeye yönelik ciddi adımlar atılıyor.

Geleneksel Paralar İçin Kaygı

Bir dijital paranın büyük kitleler tarafından kabul edilmesi demek hükümetlerin para basarak elde ettikleri gelirleri kaybetmeleri anlamına geliyor. Bu yetmezmiş gibi, ekonomi üstündeki kontrollerini de kaybetmiş olurlar.

Bankalar için konuşmak gerekirse, bir ülkenin merkez bankasıyla ülkenin ekonomisi arasında akan para bankacılık sektörünün temelini oluşturuyor. Peki ya para artık merkez bankasında üretilmezse?

Korkmaya Gerek Yok

Her ne kadar Bitcoin gibi paralar, geleneksel paraların tam zıttı gibi duruyor olsa da duruma farklı bir bakış açısıyla bakmak da mümkün. Bazılarına göre Bitcoin, geleneksel paraların yerini tutmayacak; geleneksel paralara “takviye” olacak. Yani bankaların ve hükümetlerin korkmasına gerek olmayabilir.

Burada bahsedilen “takviye” kısmını detaylandıralım. Yakın zamana baktığımızda hatırlayacaksınız ki 15 Temmuz 2016’da bazı bankalar, ATM’ler aracılığıyla para çekimini durdurmuştu. Neyse ki bu durum uzun süreli olmadı ancak uzun süreli olduğunu varsayalım. ATM’lerden para çekemiyor olsaydık para akışını nereden sağlayacaktık? Tüm paramızı nakit olarak tutmuyoruz sonuçta. Para çekebileceğimiz tek yer olan ATM’ler, “para vermiyoruz” dese yaşanacak sıkıntıları hayal edebiliyorsunuzdur. Bitcoin gibi paralar yaygın olsaydı ATM’lerin para vermiyor oluşu pek sıkıntı yaratmayacaktı çünkü ihtiyaçlarımızı Bitcoin ile karşılayabiliyor durumda olacaktık yani tek güvencemiz bankalar olmayacaktı. Tam da bu gibi durumlarda Bitcoin “takviye” görevini üstleniyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment