Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Başakşehir Kendi Kripto Parasını Çıkarıyor

Türkiye’nin en başarılı futbol kulüplerinden biri olan Başakşehir, Socios.com ile yaptığı anlaşma sonucunda kendi kripto para birimini çıkaracak. Galatasaray, Trabzonspor ve Fenerbahçe gibi devlerin ardından kendi kripto parasını çıkarma kararı alan Başakşehir Socios.com’un 13. ortağı oldu.

Spor kulüpleri için taraftar tokenı (fan token) adı verilen dijital varlıklar üreten Socios.com, Türkiye’de yeni bir takımla anlaşma sağladı. Galatasaray için GAL; Trabzonspor için ise TRA adlı iki farklı kripto para geliştiren şirket bunu şimdi Başakşehir için yapacak. Başakşehir’in hem futbol hem e-spor takımlarını kapsayacak olan bu tokenın yıl sonuna kadar çıkarılması bekleniyor.

Hedef 100 milyon lira gelir kazandırmak

Şu ana dek Barcelona, Juventus, Paris Saint-Germain gibi dev kulüplerle de anlaşan ve onlar için de kripto para üreten Socios.com, bu kripto paralar sayesinde kulüplere dijital teknolojilere uyum sağlama fırsatı tanıyor. Kulüp taraftarları, bu tokenları kullanarak hem dijital uygulamalar üzerinden kulüple etkileşime girebiliyor hem de kulübü doğrudan ilgilendiren kararlarda söz sahibi olabiliyorlar.

Socios.com CEO’su Alexandre Dreyfus tarafından yapılan açıklamalara göre taraftarların bu tokenlar sayesinde “gol atılınca çalacak müzikten oyuncuların yolculuk ettiği otobüslerin tasarımına kadar” pek çok farklı konuda oy hakkı elde ediyorlar. Şirket zamanla Türkiye’deki daha fazla kulüple anlaşma sağlamayı ve “Türk takımlarına 100 milyon TL’nin üzerinde gelir sağlamayı” hedefliyor.

Socios Turkey Direktörü Altuğ Öztürk Başakşehir’in kendi kripto parasını çıkaracağı haberini şu şekilde yorumladı:

“Türkiye’nin son şampiyonu, geçen hafta Şampiyonlar Liginde ülkemizi gururlandıran İstanbul Başakşehir’i aramızda görmekten heyecan ve mutluluk duyuyoruz.”

İstanbul Başakşehir CEO’su Mustafa Eröğüt, Başakşehir’in de tıpkı Socios.com gibi “genç, başarılı, teknolojiye önem veren” bir camia olduğunu vurgulayarak bu iki ismin ortaklığıyla birlikte Başakşehir taraftarına yenilikçi hizmetlerin sunulacağının mesajını verdi.

Kulübe yeni bir gelir kapısı oluşturacak

Kendi kripto parasını çıkaran spor kulüpleri bu projeler sayesinde kulübe ciddi bir gelir kapısı oluşturabiliyor. Socios.com ve Chiliz ekipleri Trabzonspor için ürettikleri 625 bin adet TRA tokenını eylül ayının sonunda piyasaya sürdüler. 8 liradan satılan TRA token için 5 dakika içerisinde beş milyon dolar toplandı.

Spor kulüplerinin kendi kripto paralarını çıkarak gelir elde edebileceğini fark eden Fenerbahçe yönetimi de bu yönde bir adım attı. Fenerbahçe Başkanı Ali Koç birkaç hafta önce düzenlenen basın konferansında kulübün kendi kripto para birimini çıkaracağının müjdesini verdi. Ali Koç bu projenin Fenerbahçe için yeni bir gelir kapısı oluşturacağını açıkladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!