Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Beklenen Bitcoin Cash Hardfork’u Hayata Geçiyor

Görünüşe göre Bitcoin Cash için bir süredir planlanan hardfork sorunsuz bir şekilde entegre edilmeye başlanmış.

14 Kasım sabahı 02:00’da gelen verilere göre ağın bağlantı noktalarının %82’si yeni yazılım sürümüne geçiş yapmış bulunuyor. 0.16.0 versiyonuyla güncellenen yazılımın hedefi, blockchain’i koruyan kişilere verilen madencilik ödüllerini daha cazip kılmak.

Kabaca dün gece saat 12’de yeni bir versiyona güncellenen Bitcoin Cash blockchain’inde şimdiye kadar 6 yeni blok üretildi, ayrıca eski ağda hiçbir yeni blok oluşturulmadı. Bu sonuçlar oldukça iyiye işaret, zira bütün ağın topluca güncellenmesi eski ağa bağlı farklı bir koin oluşturulmayacağı anlamına geliyor.

Geçen gün yaptığımız haberde yazdığımız gibi, bu hardfork madencilik protokolünün başka bir algoritmayla değiştirilmesini hedef alıyor. Bu değişim sonucundaysa madencilerin her 600 saniyede bir ürettiği blokların üretim zorluğu dengelenmiş oldu.

Bunun arkasındaki fikir, algoritmadaki ani zorluk değişimlerinden kaçınarak sık sık Bitcoin blockchain’ine geçen Bitcoin Cash madencilerinin değişim yapmasını önlemek. Yaşanan bu ‘göçün‘ en büyük sebebi, insanların en çok ödül veren blockchain’de madencilik yapmayı tercih etmesiydi.

Madencilik protokolünün dışındaki kurallarsa aynı kalacak. Bu kuralların bütünü, Bitcoin Cash Ağustos ayında Bitcoin blockchain’inden ayrıldığında belirlenmişti. Bu ayrılıştan sonra Bitcoin Cash kendi blockchain’indeki blok büyüklüğünü 1MB’dan 8MB’a çıkararak büyük bir avantaj elde etmişti.

Kusursuz Geçen bir Güncelleme

Aslında kullanıcılar bu hardfork’un kusursuz geçeceğinden eminlerdi, çünkü madencilik yönteminde bir değişikliğe gidilmesi zorunlu görülüyordu.

İki tanınmış maden havuzu yöneticisi Haipo Yang ve Jiang Zhuoer, güncellemenin tartışmalı geçeceğini düşünmediklerini açıklamışlardı. Çinli mesajlaşma uygulaması WeChat’te Bitcoin Cash için açılan gruplardaki kullanıcılar da aynı görüşü dile getiriyordu.

Aslında bu fikir birliği, eski madencilik algoritmasının verimliliği sürekli pozitif ve negatif bir şekilde etkilemesinden kaynaklı. Blockchain üzerinde çalışan geliştiricilerin birçoğu da bu konuda hemfikirdi.

Yapılan hardfork’u ve yazılım güncellemesini ele alan bir blog yazısı, eski madencilik kurallarını “kullanıcı transferlerlerine stabil bir hızda onay vermemesi ve blok oluşturma hızının sabit kalmaması yüzünden problematik” olarak nitelendirmişti.

Juan Garavaglia adlı bir geliştirici, bu fork’un sorunsuz olacağını iddia ederek Bitcoin Cash ağının başarılı bir şekilde güncelleneceği konusunda baskı yapıyordu. Kendisi aynı zamanda “Fork için güncellemesi önemli olanlar koin ekonomisine katkı sağlayan madenciler ve ağ node’ları” şeklinde bir açıklamada da bulunmuştu.

Hardfork başladıktan sonra Yours ve Ledger gibi girişimler halihazırda yazılım güncellemesini yapmış bulunuyor.

Eğer yazılım güncellemesi uzun vadede tutulursa Bitcoin Cash için güzel haberler getirebilir.

Hardfork’un Geleceği

Eğer yazılım güncellemesi uzun vadede tutulursa Bitcoin Cash için güzel haberler getirebilir.

Protokolün destekleyicileri bundan çok SegWit2x iptalinin Bitcoin Cash’in geleceği için için daha etkili olacağını düşünüyor. SegWit2x, geçtiğimiz hafta Bitcoin için yapılması planlanan bir hardfork’tu, ancak kullanıcılar arasında fikir uyuşmazlığı olduğu için iptal edilmişti. SegWit2x, Bitcoin’in ölçeklenme sorununu gidermek adına blok büyüklüğünü 1MB’dan 2MB’a yükseltecekti.

SegWit2x başarısız olunca, Bitcoin sahipleri de diğer alternatiflere yönelmeye başlamıştı. Bu sebepten dolayı geçen hafta sonu Bitcoin Cash’in fiyatı borsalarda 2500$’ı geçerek yeni bir rekor kırmıştı. Ancak bazı analistlerin de yorumladığı gibi, fiyattaki bu yükseliş çok uzun sürmedi.

Analizler yapılıyor yapılmasına ancak piyasada psikolojik faktörlerin de etkisi büyük. Küçük çapta madencilik yapanlar da olayları yakından takip ederek kar peşinde koşmaya devam ediyor.

Çin’de vergi muhasebesi yaparak yaşayan Yimo Cheng, evinde bir madencilik sistemi işletiyor. Ancak dediğine göre hala Bitcoin Cash madenciliğinden kaçınmakta, zira koinle ilgilenen kesimin büyük bir çoğunluğu Çin’den geliyor, bu da orijinal Bitcoin’in merkezi olmama fikrine tamamen aykırı.

Bitcoin’in “daha uluslararası” olduğuna inandığını söyleyen Cheng, her iki blockchain’de gelişen haberleri yakından takip edeceğini de belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment