Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Acısıyla Tatlısıyla 2017’de Bitcoin

Geçtiğimiz hafta Bitcoin piyasası için oldukça yoğun geçti. Başlangıçta bile belirsizlik durumunda olan SegWit2x planı donduruldu, Bitcoin ise 7,888$’lık bir fiyat etiketiyle yeni bir rekor kırdı. Ancak fiziğin önemli bir kuralı, finans alanında da geçerliliğini koruyor: Her yükselişin bir düşüşü vardır.

Bitcoin her zamanki gibi dalgalı bir şekilde ilerlemeye devam ediyor. Birkaç önemli faktör, fiyatın %29 düşmesine ve piyasa değerinden tam 38 milyar dolar kopmasına sebep olmuştu. Bu arada Bitcoin Cash, astronomik rakamlara ulaşarak yeni bir rekor kırdı. Ancak şimdilik durumlar normale dönmüş gibi görünüyor.

Bu Düşüş Diğerlerine Göre Daha Yumuşaktı

Geçen cuma gününde duyurulan SegWit2x’in iptali ve blok büyüklüğünün aynı kalacağı haberi, fiyatın %29 düşmesine neden olmuştu. Bu durumda yatırımcılar bir alternatif olan Bitcoin Cash’e yöneldi.

Geçtiğimiz hafta sonu Bitcoin için olduğu gibi Bitcoin Cash için de çok yoğundu. Birkaç saat içinde %40 yükselen Bitcoin Cash, Ethereum’u bile piyasa değeri bakımından geçerek 2. sıraya oturmuştu, ancak bu çok uzun sürmedi…

Yine geçen haftanın sonunda kapatılan Bitcoin Classic’in geliştiricileri, giderken Bitcoin’e selam çakarak Bitcoin Cash’in sadece 6 ay içinde orijinali geçeceğini söylemişlerdi.

Ancak yaşanan 38 milyar dolarlık düşüş, Bitcoin’e vız gelecek gibi görünüyor. Zira 2017’de bundan çok daha büyük çöküşler olmuştu.

Bitcoin Eylül ayındaki Bitcoin Cash fork’unu başarılı bir şekilde atlatmıştı. Ancak Çin hükümetinden gelen kripto para yasaklama haberi ve Jamie Dimon’un özenle zamanlanmış sinsi atağı yüzünden fiyatta %40’lık bir düşüş görülmüştü.

Bundan öncesindeyse Ağustos 1’de gerçekleştirilecek hardfork sebebiyle kullanıcıları büyük bir endişe sarmıştı. Bitcoin’in geleceğinin belirsizliği yüzünden gerçekleşen düşüş, fiyatı %38 aşağıya çekmişti.

Disruptive Technology

Zorunlu Yapılan bir Seçim

SegWit2x’in iptalinden sonra, piyasadaki kullanıcılar beklenenden daha erken bir karar almak zorunda kalmışlardı. Daha geniş bilgi trafiği sayesinde daha hızlı transferlerin gerçekleştiği bir coin arayanlar, blok büyüklüğü halihazırda büyük olan Bitcoin Cash’e yönelmişti.

Orijinal Bitcoin’e sadık kalanlarsa SegWit ile yetinmek zorunda kalmışlardı. Bu haber coin üzerindeki belirsizliği ortadan kaldırdıysa bile, beklenen ölçeklenebilirlik güncellemesinin askıya alındığına dair bir işaretti.

Bitcoin ilk çıktığı zamanlardaki tanıtımda bir ödeme yöntemi olarak anılıyordu. Bitcoin Cash savunucularıysa şu anda bu hedefe Bitcoin’den çok daha yakın olduklarına inanıyorlar. Bu hedef, geçmişte Bitcoin’in büyümesini sağlamıştı. Günümüzdeyse bu coin altın gibi bir yatırım aracı olarak oldukça başarılı, ancak ödeme yöntemi fonksiyonunu neredeyse yitirmiş vaziyette.

Oluşturulan yüzlerce altcoin’inle beraber ortaya çıkan Bitcoin Cash, ölçeklenebilirlik problemine bir çözüm gibi görünüyordu. Ancak son zamanlarda başlayan iç savaşın nedeni de Bitcoin Cash’in ta kendisi.

Orijinal Bitcoin’i destekleyenler, vizyonun çok dar olduğunu, ve Blockchain’in SegWit teknolojisiyle geliştirilebileceğini düşünüyor. Bitcoin’in gelişmesi durumunda, bir ödeme yönteminden fazlası olma kapasitesine sahip olduğunu da belirtiyorlar.

Bitcoin Cash ise hala ayakları üzerinde durmak için rolünü bulmaya çalışıyor. Daha çok transfer kapasitesi düşüncesiyle tasarlanan Bitcoin Cash’in farkı, blok büyüklüğünün artırılması. Ancak ölçeklenebilirliği artırmak için kullanılan bu metot gelecekte de geçerli olacak mı, henüz belli değil.

Fiyatı Şişirilmesi ve Ardından Gelen Satışlar

Bu metoda rağmen Bitcoin Cash’in de önemli problemleri mevcut. Bazılarına göre, fiyatın 2500$’ın üzerine çıkarılıp 1200$’a çakılması bu problemlerden önemli bir tanesi.

Bütün bu olanlara rağmen, piyasanın yavaş yavaş yerini bulduğu söylenebilir. Ödeme yöntemi için kripto para isteyenler Bitcoin Cash’e yönelirken, mal varlığı şeklinde bir yatırım aracı arayanlar ise tercihlerini Bitcoin’den yana kullanıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment