Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Binance CEO’sundan Yeni Açıklamalar: FTX konusunda geç davrandım

Binance CEO’su Changpeng Zhao (CZ), kripto endüstrisinin geleceğine, FTX olayına ve 1 milyar dolarlık kurtarma fonuna dair açıklamalarda bulundu.

Binance CEO’su CZ, Bloomberg’e verdiği röportajında kripto endüstrisinin akıbetine dair açıklamalarda bulundu. Sektörün 2023’de değil şimdi kurtarılması gerektiğini düşünen CZ, genel hatlarıyla bakıldığında durumun ve gidişatın kötü görünmediğini ifade etti.

Genel duruma bakarsak endüstri iyi durumda

Bloomberg muhabirinin (B.M) “Gelecek günlerde hangi domino taşları FTX’in iflası yüzünden düşecek ve endüstriyi etkileyecek?” sorusuna CZ’den şu yanıt geldi:

Bu noktada durumlar biraz komplike. Bu denli büyük bir borsa çöktüğü zaman biliyoruz ki endüstri ile bağlantılı birçok kurum ve yatırımcı bu olaydan doğrudan ya da dolaylı olarak etkileniyor. Şuan için kaç şirketin bundan etkilendiğini bilmiyoruz ama gerçekten sektör içinde büyük bir bağ var ve bu kötü atmosfer birçok oyuncuya yayılıyor. Genesis’in yanında birkaç şirket daha FTX olayından etkilenebilir. Fakat genel duruma bakarsak endüstri iyi durumda. Birkaç domino taşı daha düşebilir ama bunların etkisi çok daha az olacak.

Muhabir, geçtiğimiz günlerde CZ’nin paylaştığı tweet’i ve arından silmesini gündeme getirerek “Coinbase ve Grayscale arasındaki bir likidite krizi olduğuna dair tweet attın ve sonrasında sildin. Bu konuda endişelenmeli miyiz?” sorusunu yöneltti.

O tweette bir likidite probleminden bahsetmedim. Orada 2 farklı madde sundum, birincisi Coinbase tarafından ifade edilen ve Grayscale’in 635 bin Bitcoin’i tuttuğu yönündeydi. Diğer madde ise borsada 600 bin Bitcoin olduğu yönündeydi. Bu noktada sadece sayıların doğru olup olmadığına dair bir soru yönelttim. Fakat farkındayım ki bu gönderi topluluk içerisinde birçok yanlış anlaşılmaya sebebiyet verdi ve bende gönderiyi sildim.

Şeffaflık için blokzinciri verilerini görmek istiyoruz

B.M: “Böyle gönderiler paylaşarak korku ve endişe yarattığın ve kendi imparatorluğunu kurmaya çalıştığın düşünülüyor. bu konudaki yorumun nedir?”

Diğer şirketlerde ne sorunların olduğunu bilmiyoruz. Açık cüzdan adresleri ve şaffaflık olmadığı sürece bunu bilmemiz mümkün de değil. Attığım tweet’leri kendi imparatorluğumuzu kurmak için atmıyorum. Hatta aslında kendimi FTX konusunda geç tweet atmakla suçlayabilirim. FTX’in bu denli çok büyümesine izin verdik ve bu konu hakkında sorular sormak için geç kaldık.  Bu noktadaki tek amacım daha fazla şeffaflık yaratmak. Coinbase 10 yıldır hizmet veren ve halka arz olmuş bir şirket. Eminim ki yeterli finansal zeminleri vardır ve çok güçlülerdir. Önemli şirketler tarafından denetleniyorlardır ama biz bunu blokzincirinde görmüyoruz. İnsanlar buna önem veriyor çünkü şeffaflığın en sağlam göstergesi blokzinciri üzerinde sunulandır.

Endüstrinin şimdi kurtarılmaya ihtiyacı var 2023’te değil

B.M: “Geçtiğimiz hafta Bloomberg tarafından yayımlanan bir haberi yalanladınız. Haberde sizin Kripto Endüstrisini Kurtarma Fonu”na yardım toplamak için Abu Dabi’deki yatırımcılarla bir araya geldiğiniz iddia ediliyordu. Bu yaşanmadı mı?”

Bloomberg’in bu iddiası yanlış. Geçen hafta Abu Dabi de bulundum ve evet birçok insanla görüşme gerçekleştirdim bunların arasında Abu Dabi global market regülatörleri de vardı. Fakat amacım kurtarma fonu için yatırım toplamak değildi.

B.M: “Peki bu fonu ne zaman kullanacaksın? 2023 yılında mı olacak, bu konuda bize bilgi verebilir misin?”

Çok daha erken ve hızlı olacak. Endüstrinin şimdi kurtarılmaya ihtiyacı var 2023’de değil. Bu çok hızlı hareket eden bir endüstri ve bizimde günlük bazlı olarak hızlıca tepki vermemiz gerekiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!