Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin (BTC) Madencilerinin Kazancı 20 Milyar Dolara Ulaştı

Bitcoin (BTC) fiyatının 2021 yılında 42.000 dolara kadar yükselmesi, yatırımcılar kadar madencilere de yaradı. Glassnode verilerine göre Bitcoin madencilerinin toplam geliri kısa süre önce 20 milyar dolara ulaştı. Glassnode tarafından yayınlanan “thermocap” grafiği, son 2 yıllık sürede iki kat yükseldi ve önemli bir kilometre taşının geride bırakılmasını sağladı. Son günlerde yaptıkları yüklü BTC satışları ile gündeme gelen madenciler, gerçekten de bir servet kazanmış durumda.

Bitcoin madencilerinin toplam geliri 20 milyar doları gördü 

Thermocap grafiği madencilerin hem blok ödülü hem de işlem ücretlerinden elde ettikleri kazancı gösteriyor. Bitcoin madencilerinin thermocap verilerine göre geliri Ekim 2020 tarihinde 15 milyar dolar seviyesine ulaştı. Buradan 5 milyar dolarlık kazanç elde edilmesi ise neredeyse 1 yıl gibi kısa sürede tamamlandı.

Glassnode bitcoin
Kaynak: Glassnode

Bu durum hem ağın yoğun bir şekilde kullanıldığını hem de artık daha fazla madencinin olduğunu gösteriyor. Madencilerin veya madencilik cihazlarının artışı, Bitcoin’in hashrate’inin Aralık 2020 sonlarında 171.2 EH/s seviyesine ulaşarak rekor kırmasından da anlaşılabilmekte.

BTC madencilerinin en büyük gelir kapısı ne? 

Peki madenciler iki gelir kapısından en çok hangisinden fayda elde ediyor? Verilere bakıldığında madencilerin en yüksek geliri hala blok ödüllerinden elde ettikleri görülüyor. Bitcoin ağı yaklaşık olarak her 4 yılda bir blok ödülü yarılanması yaşıyor. 2020 yılındaki yarılanmaya rağmen madencilerin gelir dağılımında blok ödülleri hala birinci sırada.

Bitcoin işlem ücretleri ise artan işlemler ve ilgi ile beraber yükselmekte. Bu haftanın başlarında Bitcoin ağındaki ortalama işlem ücretinin 17 dolar seviyesine ulaştığı gözlemlendi. Yine de bu seviye 2017 yılının zirve noktasında ulaşılan 55 dolarlık ortalamanın çok ama çok gerisinde.2017 yılındaki işlem ücreti krizinden sonra geliştirilen Lightning Network gibi çözümler, gerçekten de ağa büyük katkı sağladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!