Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Fiyatı Neden Yükseliyor?

Kripto para piyasasının toplam değeri yalnızca 1 gün içerisinde 20 milyar dolar arttı. Bu süreç içerisinde Bitcoin fiyatı 7 bin 400 doları gördü ve bazı alternatif kripto paralar %20’den fazla değer kazandılar.

Piyasada yaşanan bu artış birçok yatırımcıya yüklü miktarlarda para kazandırdı. Özellikle ETH gibi altkoinlere yatırım yapan kişiler sadece 1 gün içerisinde %15’ten fazla kazanç sağladılar.

Yatırımcılar piyasadaki bu yükselişten faydalandılar faydalanmasına ama birçok kişi piyasadaki bu hareketliliğe şüpheyle yaklaşmaya başladı. Bugün sabah paylaştığımız bir yazıda da belirttiğimiz üzere birçok analist şu anda piyasadaki hacim yetersizliğinden dem vurarak bu hareketliliğin hiç güven vermediğini söylüyor.

Grafikler Yanılttı

Bundan birkaç gün öncesine kadar birçok kripto para yorumcusu Bitcoin fiyatının 5 bin 200 dolara kadar gerileyebileceği yönünde tahminlerde bulunuyordu. Fakat Bitcoin’in 7 bin dolar barajını iki kere aşması birçok kişiyi şaşırttı.

Grafiklere baktığımızda Bitcoin’in ticaret hacminde pek fazla bir artış olmadığını görüyoruz. Fakat buna rağmen Bitcoin fiyatında birkaç yüz dolarlık bir artış söz konusu. İnsanlar bu tutarsızlıktan bir hayli rahatsızlar.

Şu anda birçok analist adeta “hacim yok” diye bas bas bağırıyor ve kanıt olarak da grafikleri gösteriyor. Fakat Deep Blue kısa süre önce paylaştığı bir gönderide Bitcoin fiyatındaki bu hareketliliği teknikle açıklamaya çalışanlara seslendi. Deep Blue, fiyattaki bu artışın bu şekilde açıklanamayacağını söyledi:

Korelasyon Var

Bitcoin fiyatının hacimdeki yetersizliğe rağmen yükseliyor olması görülebileceği üzere birçok kişiyi şaşırtıyor. Bitcoin’in neden yükseldiği sorusuna şu anda kesin bir yanıt vermek pek mümkün değil. Ama bu soruya kesin olmasa da yanıt vermemizi sağlayabilecek bir ipucu var.

Şu anda Bitcoin grafiğini açıp baktığımızda karşımıza hacim olmamasına rağmen hızla yükselen bir ürün çıkıyor. Tek başına bu grafiğe baktığımızda fiyattaki yükselişin neyden kaynaklandığını anlamak bir hayli zor. Fakat daha farklı bir grafiğe baktığımızda elimizde bir ipucu oluyor.

Sadece Bitcoin grafiğine baktığımızda bu yükselişe bir anlam vermek zor, evet. Ama Bitcoin grafiğiyle S&P500 grafiğini üst üste koyduğumuzda karşımıza ilginç bir tablo çıkıyor.

Yukarıdaki grafikte de görülebileceği üzere geçtiğimiz son birkaç gün içerisinde Bitcoin grafiği ile S&P500 arasında açık bir korelasyon var.

S&P500 Neden Yükseliyor?

Dedik ya, ‘Bitcoin neden yükseliyor?’ sorusuna yanıt vermek pek mümkün olmayabilir. Fakat yukarıdaki korelasyonu göz önünde bulundurup, ‘S&P500 neden yükseliyor?’ diye sorabiliriz. İşte bu soruya bir yanıt vermek mümkün.

S&P500 Koronavirüs yüzünden birkaç hafta önce tarihin en düşük seviyelerinden birini gördü. Fakat ABD borsası bu hafta biraz olsun kendini toplamaya başladı. Aynısını BIST100 Endeksi’nde de görebiliyoruz.

Eldeki bilgiler ışığında konuşacak olursak şu anda S&P500 Endeksi’nde yaşanan yükselişin tek bir sebebi var: Piyasalar yeniden umutlanmaya başladılar. ABD’deki Kovid-19 vakalarının toplam sayısı hızla artmaya devam ederken Koronavirüsten ölenlerin sayısı da 10 bini aştı. Fakat New York Valisi Andrew Cuomo geçen gün iyi sayılabilecek bir haber verdi.

Vali Cuomo New York’taki vaka sayısı artmaya devam ediyor olsa da ölüm oranının artık artmadığını ve bunun iyi bir gelişme olduğunu söyledi. Cuomo’nun bu açıklaması piyasalara yeniden umut aşılamış olabilir çünkü insanlar Koronavirüs ölümlerinde tepe noktasının görülmüş olabileceğini düşünüyorlar.

Yatırımcıların yeniden umutlanmasıyla birlikte S&P500 harekete geçti ve görünüşe göre Bitcoin de S&P500 ile uyumlu bir şekilde yükselmeye başladı. Eğer Bitcoin ve S&P500 yatırımcıları arasında bir bağlantı varsa bu yatırımcıların aynı anda iki piyasayı da körüklediklerini söylemek mümkün olabilir. Ancak bununla ilgili henüz kesin bir şey söylemek güç. Açıkçası Bitcoin’in hacminin de düşük olduğunu düşünürsek ortada bir ‘körükleme’ durumu yok.

Eğer Bitcoin fiyatı S&P500 ile uyumlu bir şekilde ilerlemeye devam ederse S&P500 Endeksi’nde yaşanabilecek bir düşüş Bitcoin fiyatında da büyük bir düşüşü tetikleyebilir. Fakat bu düşüşün tam olarak ne zaman yaşanacağını kestirmek elbette güç.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • Cihan
    Posted 07 Nisan 2020 - 17:56 17:56

    Daha önceleri yükselirken hacimmi vardı geçin o işi millet alıyo güveniyo.vadelilerde işlem yapamayanların zırlaması bence

Leave a comment