Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Gold Beklentileri Karşılayamadı

Analistlerin yorumlarına göre Bitcoin Gold çıktığı sırada Bitcoin Cash’den daha değerli olması bekleniyordu.

Ancak bu sefer her şey beklenildiği gibi gitmedi. Hatta tam tersine, çıkışından sadece birkaç saat sonra Bitcoin Gold, %51 değer kaybına uğradı

Bitcoin Cash ve Bitcoin Gold’un farkı

Bitcoin, Bitcoin Cash ve Bitcoin Gold, tek bir kaynaktan gelseler de temelde tamamen farklı koinler. Bitcoin Cash hardfork’u, Ağustos ayında Çinli maden havuzu firması ViaBTC tarafından işlem hacmini geliştirmek için yapılmıştı. Bitcoin Gold ise geleneksel SHA256 Proof-of-Work protokolünü değiştirmek için ortaya çıktı. Bitcoin geliştiricisi Jimmy Song, şöyle açıklıyor:

“PoW protokolünü değiştirmek genelde bir hardfork gerektiriyor ve Bitcoin Gold bunun için yaratıldı. BTG takımının seçtiği prosedür Equihash. Bu protokolün amacı ASIC(Uygulamaya Özel Tümleşik Devre) madenciliğini önlemek, aynı ZCash’in yaptığı gibi. Buradaki asıl hedef ise CPU ve GPU kullanarak madencilik yapmak isteyenlere yeni bir fırsat tanımak. Ayrıca, BTG geliştiricileri toplam koinlerin %1’ini halihazırda madencilik yoluyla kendilerine ayırmış bulunuyor.”

Bitcoin Gold’un çıkış amacına bakacak olursak, yapılan protokol değişiminin oldukça kullanışsız ve gereksiz olduğunu söylemek yanlış olmaz. Geçmişte altcoin’lerin bir çoğu, madenciliğin merkezi olmaması amacıyla buna benzer stratejiler izlemişti. Ancak görülebilir ki madencilik endüstrisi geliştikçe, madenciler ve maden havuzu işletmecileri daha etkili ve sofistike sistemlere dönmeye başlıyor.

Bitcoin Cash’in çıkış amacı tamamen geçerli sebeplere dayalı denilebilir. Ticari işletmeler ve geliştiriciler, Bitcoin’in daha büyük işlem kapasitesine sahip olmasını istiyorlardı. İşlem kapasitesini geliştiren Bitcoin Cash, aynı zamanda uzun dönemde daha esnek bir koin sayılabilir. Ancak Bitcoin Gold, neredeyse hiçbir sorun yaratmayan “merkezi madenciliği” değiştirmek için çıkarıldı. Geçtiğimiz yıllarda Bitcoin endüstrisinde buna yönelik herhangi bir sorun veya talep bulunmuyordu.

Kullanıcıların Bitcoin Gold’a verdiği önem grafiklerden okunabiliyor

Yukarıda Bitcoin Gold’a yaptığımız gereksiz yorumu, tamamen kullanıcıların markete olan tepkisinden yola çıkarak yapılan bir eleştiri. Daha çıktığı ilk gün %51 düşen koin, Dünya’nın en büyük işlem hacmine sahip borsa olan Bitfinex üzerinden yayınlanmıştı. Yani Bitcoin Gold, fazlasıyla yeterli bir likidite ve büyük bir kullanıcı kitlesine rağmen çıkış fiyatını korumakta zorlandı.

Görünüşe göre kullanıcılar, Bitcoin Gold’a verilen teknik destekten memnun değil. Bunun en büyük sebebi ise koinin olası saldırılara karşı güçlü bir korumasının bulunmaması. Bu haftanın başında popüler donanımsal cüzdan geliştiricisi TREZOR, yaptığı bir açıklamada Bitcoin Gold’taki güvenlik durumu değişmezse cüzdandaki Bitcoin’lerin güvende olmadığını söyledi:

“Bitcoin Gold’un programlaması şu anda hala tamamlanmamış durumda. Daha da önemlisi, ‘replay’ ataklarına karşı tamamen korumasız. Bu sebepten dolayı, cüzdanlardaki Bitcoin’leriniz güvende değil. Bundan kaçınmak için TREZOR, Bitcoin Gold’u şimdilik desteklemeyecek. Replay atakları, sizin Bitcoin Gold transfer işlemlerinizde istemsiz bir şekilde Bitcoin göndermenize sebep olabilir.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment