Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin İçin SegWit2x, Charlie Lee Tarafından Desteklenmiyor

Coinbase’in eski yöneticilerinden biri ve Litecoin’in kurucusu olan Charlie Lee, büyük şirketlerin Bitcoin transfer protokolü olan SegWit2x’in üzerindeki etkisi hakkında endişeli.

“Madenciler ve şirketler, kullanıcıların fikir birliği sağlanmadan Bitcoin üzerinde değişiklik yapamaz. O yüzden bugün, adıma [NO2X] ekliyorum.”

Adına [NO2X]‘i ekleyen Lee, “No SegWit2x” diyerek SegWit2x‘i istemediğini sosyal medya hesaplarından, takipçilerine net bir şekilde gösterdi.

SegWit2x beklenen kullanıcı desteğini görmüyor

Başlangıçta SegWit2x, Hong Kong anlaşması üzerine özel bir şirket tarafından blok büyüklüğünü 2MB daha artırmak için teklif edilmişti. Ancak kullanıcıların ve madencilerin büyük çoğunluğu, Bitcoin Core geliştiricilerinin bile onaylamadığı bu protokolü istemiyor. Bunun farkında olan SegWit2x teklifinde bulunan şirketler, Bitcoin Cash gibi başka bir hard-fork önerisi yaptı.

SegWit2x protokolünün en büyük sorunlarından biri aslında bu teklifin zamanlaması. Merkezi birkaç şirketin Bitcoin Core geliştiricileri, açık kaynak geliştirici topluluğu ve kullanıcıların onaylarını almadan Bitcoin protokolünü değiştirmek istemesi garip. Bunun üzerine, SegWit hala erken safhalarında olmasına rağmen Bitcoin ağında büyük etkilere sahip. Alım satım işlemlerinin sadece %5’inin SegWit protokolünü kullanmasına karşın Blok büyüklüğü 1MB’dan 0.86MB’a, ve mempool büyüklüğü 150MB’den sadece 10MB’a düştü.

Bir Mempool, bütün Bitcoin alım-satımlarının bekletme alanıdır. Bunu göz önünde bulundurduğunuzda, mempool büyüklüğündeki bu düşüşün ne kadar önemli olduğunu anlayabilirsiniz. Geçtiğimiz ay boyunca mempool büyüklüğü 15MB’ın altındaydı, buda iki ay öncesine göre %10’luk bir düşüş demek.

Bütün bunlara rağmen, Bitcoin öncüsü Adam Back gibi bazı Bitcoin Core geliştiricileri ve uzmanları blok büyüklüğünün artışından yana. Gerektiğinde blok büyüklüğünü artırmak Bitcoin için hayati öneme sahip. SegWit halihazırda blok büyüklüğünü 2MB artırdı, ancak hala %5 kapasitede çalışıyor. Eğer bu protokol önümüzdeki aylarda %50 ila %100 kapasiteye ulaşırsa Blok zincirinin çok daha fazla büyüme potansiyeli bulunuyor.

Bitcoin’in geleceği için şirketlerin ve kullanıcıların SegWit protokolüne adapte olması çok önemli. Bu yüzden SegWit’e bir şans verilmeli. Blok büyüklüğünde değişikliğe sadece zorunlu oldukça gidilmeli, zira SegWit protokolü Bitcoin ağına sadece geçen ay adapte edildi, ve hala büyüme ve entegrasyon evresinde.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment