Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin İşlem Ücretinde Görülen Ani Yükselişin Sebebi Ne?

Bitcoin işlem ücreti yükselmeye başlayınca konuyla ile ilgili bazı kullanıcılar paylaşımlar yapmaya başladı. Reddit üzerinde birkaç kullanıcı, Bitcoin işlem ücretlerinin aniden artmaya başladığını ve Ocak 2018’den bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktığını söyledi.

Artan Bitcoin işlem ücreti bazı kullanıcıların dikkatini çekmeyi başardı. Reddit’te paylaşılan analizlere göre, Bitcoin işlem ücretleri (fee) tekrar yükselişe geçti ve bununla birlikte Bitcoin ağında onaylanmamış işlemlerin sayısı da son 2 yılda görülen en yüksek seviyeye ulaştı.

Bitcoin işlem ücreti ne kadar oldu?

BTC fee, bitinfocharts verilerine göre 13.14 dolara yükseldi. Bu da toplamda %540 oranında bir artış demek.

bitcoin-işlem-ücreti

Konuyla ilgili olarak, kullanıcıların Bitcoin işlemlerinde bazı yavaşlamalardan şikayet ettiği de ifade edildi. Bir kullanıcı, Reddit’teki yorumlarda bu yükselişin normal olmadığını savundu ve herhangi bir rallinin ya da günlük haber akışının buna yol açmış olamayacağını söyledi.

Ücretlerin yükselmesinin olası sebepleri

Ambcrypto’dan Samyuktha Sriram’ın paylaştığı habere göre, Bitcoin ağında onaylanmamış işlemlerin ağda yarattığı yavaşlama sonucunda işlem ücretleri yükselebildiği ifade ediliyor. 28 Ekim tarihinde Mempool üzerinde paylaşılan istatistiklerde, onaylanmamış işlemlerin ücretleri yükselttiği belirtilmişti. Şu anda ağ üzerinde onay bekleyen işlem sayısının 108.581K olduğu görülüyor.

Sriram,“Bitcoin’de ralli başlamak üzereyse işlem ücretleri çok pahalı olacaktır” yorumunda bulundu.

bitcoin-işlem-ücreti

Ek olarak, paylaşılan verilerin günlük işlem sayısında anormal bir artış olmadığını gösterdiği ifade edilirken, artışın olası sebebi olarak hash oranında görülen büyük düşüş gösterildi. Bitcoin hash oranında görülen düşüş, geçtiğimiz günlerde Thomas Heller tarafından yorumlanmıştı. Heller, saniyede yaklaşık 22 EH/s (exahash/saniye) düşen hash oranını Çin’de görülen sezon değişikliği nedeniyle olabileceğini söylemişti.

Son olarak, Reddit’te farklı bir olası sebep daha öne sürüldü. Bir kullanıcı, 2017’de Bitcoin Core geliştiricisi Gregory Maxwell’in paylaştığı yazıyı kaynak göstererek BTC blok ödüllerinin halving ile birlikte yarılanması nedeniyle blok boyutunun düştüğünü, bu nedenle blok üzerinde gerçekleşen az sayıdaki işlemin yüksek ücretle yapılabileceğini söyledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!