Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Madencilik Cihazı Üreticileri ve Halka Arzları – Sıra Ebang Communication Firmasında

Çin merkezli bitcoin madencilik donanımı üreticisi Ebang Communication, Hong Kong Borsası  (HKEX) üzerinde halka açılmak istediğini belirtti.

Bitcoin madenciliği için ASIC çipleri üretme konusunda en büyük üçüncü firma olan Ebang, Pazartesi günü yaptığı bir başvuruda HKEX üzerinde halka arz yapmak istediğini belirtti. Bu haber ilk olarak bölgesel bir haber kaynağı olan 8btc tarafından yayınladı ki 8btc haberi içerisinde firmanın Çince yazılmış proje rehberinin bir kopyasını da sergiledi.

Daha önce Reuters, Ebang’ın halka arz aracılığıyla 1 milyara yakın para toplamayı umduğunu belirtmişti ancak bu haber şirketin konu hakkındaki belgeleri ortaya çıkana kadar doğrulanmamıştı.

İddialara göre Ebang’ın bitcoin ASIC piyasasında %11’lik bir hissesi bulunuyor ki bu oranın şirketin hala üretim aşamasında olduğu 7nm’lik çiplerin piyasaya çıkmasından sonra daha da artması beklenmekte. Şu an için Japon menşeli GMO Internet isimli başka bir firma 7nm’lik çiplerini piyasaya tanıttı ki bunlar geçen sene Samsung tarafından üretilen ve şu sıralar piyasayı domine etmekte olan 10nm’lik çiplere göre çok daha verimli ve etkili.

Firma geçtiğimiz üç yıl içerisinde 30 kat bir gelir artışı elde ettiğini ifade etmekte. Ebang 2015 yılında 292.2 milyon RMB( 4.5 milyon dolar) gibi bir miktar elde ederken bu sayı 2017 yılında 925.4 milyon RMB (142 milyon dolar) gibi bir rakama yükselmiş. Şirket buna ek olarak daha önceki yıl elde ettiği 1.7 milyon dolarlık kar oranına göre 2017 yılında tamı tamına 59 milyon kar marjı elde ettiğini de halk ile paylaşmış.

Daha ince çipler üretmenin yanı sıra Ebang, diğer madencilik algoritmaları için çipler üreterek işlerini genişletmeyi de planlamakta. Bu konu hakkındaki çalışmaların yıl sonuna kadar başlaması bekleniyor.

Ebang, Hong Kong içerisinde halka arz gerçekleştirecek ikinci en büyük bitcoin madencilik firması. Geçen ay Canaan Creative – en büyük ikinci bitcoin madencilik cihazı üreticisi – halka arz başvurusunda bulunmuştu. Başvuruda halka arzda toplanması hedeflenen miktara ilişkin resmi bir rakam verilmese de, ismi açıklanmayan bazı kaynaklar firmanın neredeyse 1 milyar dolarlık bir halka arz yapmayı planladığını ifade etmişti. Söylenenlere göre firma piyasa oranının %25 gibi yüksek bir oranını elinde tutmakta.

Bütün bunlara rağmen bazı uzmanlar bu halka arzların çok daha büyük bir rakip tarafından gölgede bırakılacağını düşünmekte. Dünyanın en etkili kripto para madencilik firması olarak görülen Bitmain‘in, blockchain endüstrisi için rekor derecede bir halka arz gerçekleştirme konusunda çalışmalara başlamış olduğu belirtilmekte. 2017 yılı verilerine göre ASIC piyasasının %80’ini elinde tutan Bitmain, firma değerini 12 milyar dolar olarak belirleyen bir halka arz öncesi fonlama gerçekleştirmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment