Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Black Friday İndirimleri Madencilere Yarayacak

Bilindiği gibi ABD’de bu yıl 23 Kasım Perşembe günü kutlanan Şükran Günü’nü takip eden ilk cuma, 24 saatlik indirim fırtınası anlamına geliyor. Bu cumalara da Black Friday yani Kara Cuma adı verilmiş. İşte bugün yaşanan Black Friday çılgınlığında hobi seviyesi madencilerin yüksek performanslı GPU’lara saldırması bekleniyor.

2017 kripto paraların yükseldiği, tartışmalı ve sallantılı bir yıl oldu. Bu kripto para fırtınasıysa Nvidia ve AMD gibi çip üreticilerine yaradı. Her iki GPU üreticisinin hisseleri de Bitcoin gibi yeni rekorlar kırdı. Zira bilindiği gibi bu yıl, ev konforunda kripto para madenciliği yapmak isteyen kullanıcılar, yüksek fiyat/performans oranına sahip ekran kartlarına saldırıp bütün stokları eritmişti.

Nvidia (Sembol: NVDA) ise rakibi AMD’yi (Sembol: AMD) hisse senedi piyasaları alanında yenmiş bulunuyor. İki şirketin geçmiş 10 aydaki performanslarına bakacak olursak bu yenilgiyi farketmek mümkün.

AMD

NVIDIA

Ne olursa olsun, kripto para farkındalığının artmasıyla her iki şirket de madenciler tarafından gelen talebi çok iyi değerlendirmişti. Tabii piyasada son aylarda Çin’deki yasal belirsizlikten doğan bir oynaklık da vardı.

Hobi Madencileri için Hala Yer Var

Dünya’nın farklı yerlerinde hizmet sunan çeşitli madencilik havuzları var, ancak Çin bu piyasayı da domine ediyor. Özellikle Çinli şirket Bitmain’in tasarladığı madenciliğe yönelik çiplerin (ASIC) küresel alanda satışa sunulması bu dominasyonu daha da güçlü hale getirdi.

Aslında hobi madencileri dediğimiz kesim, kişisel bilgisayarlarındaki ekran kartlarıyla –göreceli olarak– çok ufak bir gelir elde ediyor. Ancak hala Dünya’daki ekran kartı talebi tam olarak karşılanamamakta. Bu da bilgisayar donanımı fiyatlarının son aylardaki kaçınılmaz yükselişine sebep olmuştu.

Üstte de bahsettiğimiz gibi, ekran kartı madencilerinin katılabileceği birçok madencilik havuzu mevcut. Madenciler, bu havuza katılarak işlem gücünü birleştiriyor ve toplu bir şekilde block “kazıyor”. Bunun sonunda da yapılan işin diğer madencilerin işlem gücü oranına göre bir gelir elde etmek mümkün.

Bilindiği gibi Bitcoin algoritması gün geçtikçe üstel bir derecede daha zor hale geliyor. Ancak Ethereum ve bu zorluk sorununa bir çözüm getiren Bitcoin Gold gibi kripto paraların evde madenciliğini yapmak mümkün. Bitcoin madenciliğiyse artık hobiden çok bir endüstri haline gelmiş durumda.

Çin’deki Bitcoin yasağı da madencilik sektörünü derinden etkilemişti. Ancak bunun sonunda da satılan milyonlarca ekran kartı sayesinde çip üreticileri kazanmış oldu.

Herkes bir Kampanya Kovalıyor

Bu yılki Black Friday, normal bir hayat yaşayan standart tüketicilerin madencilik alanına girmesi için büyük bir avantaj olabilir. Kripto para piyasası her gün yeni zirvelere ulaşıyor. Bununla birlikte madencilere olan ihtiyaç da haliyle artmakta, zira madenciler kripto paraların teknik açıdan düzgün bir şekilde çalışmasını sağlamak için kritik bir rol oynuyor.

Görsel Kaynağı: Nvidia

Artan talepten dolayı piyasanın en iyi kartlarına sahip olmak oldukça zorlaştı. Nvidia’nın en iyi kartlarından biri olan GTX 1080, çoğu websitesinde stokta kalmamış görünüyor. Pascal mimarisini kullanan tartışmasız en iyi kart olan Titan Xp ise stoğa girdiği an tükeniyor. Black Friday indirimleriyle birlikte bu hafta sonu ülkemizde zaten yükselen dolar kuruyla iyice pahalı hale gelen üst düzey kartlardan birini alabilirseniz kendinizi şanslı sayın.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment