Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Ekonomisine Nakit Para Akımı Bitcoin’e Yarayacak

Çin, piyasa hassasiyetini arttırmak adına ekonomisine beş günlük bir süreç içerisinde toplamda nakit olarak 810 milyar Çin Yuan’ı -yaklaşık 130 milyar $- ekledi. Çin’in bu hamleyi yapma amacı ekonomisini sağlamlaştırmak ve halkın tedarikini arttırmak. Ancak Çin böyle yaparak, düşmanına yardım etmiş olabilir.

Bitcoin borsalarını ve ICO’ları yasaklayan Çin hükûmeti, ülke sermayesini ülke içinde tutmaya odaklanmış bir hükûmet. Bitcoin’i ve genel olarak kripto paraları “ezmeye” çalışma sebebi olarak da bu gösterilebilir.

Ancak Çin’in tüm bu yaptırımlarına rağmen Asya’daki kripto para piyasası güç kaybetmedi. Güç kaybetmenin aksine güç kazandı ve kazanmaya devam da ediyor. Çin’in yaptığı bu son hamle ise Bitcoin‘in işine yarayabilir. 

Damlama Etkisi

Ekonomiye fazladan nakit eklenmesinin bir sebebi olarak yeniden satın alma anlaşmaları gösterilebilir. Merkez Bankası ticari bankalardan, gelecekte yeniden satma sözü vererek senet satın alıyor. Bu sermaye ise şuanda nakit olarak ekonomide dolanıyor ve hiç şüphe yok ki Çin ekonomisinde dolanan bu nakit paraların bir bölümü, Bitcoin’e akacak.

Bitcoin piyasası her ne kadar “kara borsa” gibi olsa da Çin’de hala devam ediyor. Çin halkı kripto paralarını güvence altına almanın yeni yollarını buldukça Bitcoin’e olan talep de artıyor.

Bitcoin’e olan talebin de artması göz önünde bulundurulduğunda Çin yaptığı son hamle ile birlikte kendine zarar vermiş olabilir. Çünkü dediğimiz gibi şuan Çin ekonomisinde dolanan nakit paranın bir kısmı adeta “damlaya damlaya” kripto para piyasasına akacak. Çin ekonomisindeki sermaye de bir kez kripto para piyasasına aktı mı, o vakitten sonra o para rahatlıkla Çin’den çıkarılabilir. Bu de Çinli yetkililerin kesinlikle istemediği bir şey.

Bitcoin Yoluna Devam Ediyor

Çin’de kripto para borsaları yasaklanmış ve Bitcoin’in popülaritesi azaltılmış olabilir ancak bu demek değil ki kripto paralar Çin’de tamamen yok oldu. Kripto paralarla ticaret yapmanın ve çalışmanın alışılmışın dışında farklı yolları da mevcut.

Çin’in en büyük kripto para borsalarının kapatılması, diğer borsaların işine yaradı. Yasağın gelmesinden bu yana LocalBitcoins, istikrarlı bir şekilde büyüme kaydediyor ve piyasanın canlı kalmasını sağlıyor. Tabii farklı şekillerde.

Ancak yine de kabul etmek gerekir ki OKEx ve Huobi gibi devasa Çin borsalarının kapatılması ve kripto para ticaretinin ana karadan dış ülkelere kayması, oldukça hareketli olan Çin kripto para piyasasını biraz sersemletti.

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

2 Comments

  • Yusuf
    Posted 24 Kasım 2017 - 11:38 11:38

    OKEx ve Huobi geri döndü ve bomba gibi kampanyalar yapıyorlar belki de devletinde desteğini alarak dönüş yapmış olabilirler.

    • Ömer SAKMAR
      Posted 24 Kasım 2017 - 17:43 17:43

      Merhaba. Çin’de bazı büyük borsalara devlet tarafından belli ölçüde bir “imtiyaz” verildiğine dair söylentiler var ancak doğrusunu söylemek gerekirse çok kapsamlı bir araştırma yapmadım bu söylentiler hakkında. Pek net bir şey söyleyemiyorum 🙂

Leave a comment