Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bloomberg’e Göre 5 Madde, Bitcoin’i Yeniden Eski Zirvesine Taşıyabilir

Bitcoin (BTC), önce ABD’den gelen kripto para cüzdanlarının denetlenmesi haberi, bunun devamında ise oluşan panik ile sert bir düşüş yaşadı. BTC/USD paritesi 19.999 doları gördükten sonra 48 saatlik süre içerisinde 16.380 dolara kadar geriledi ve hala 17.000 doların altından işlem görmekte. Bloomberg uzmanları ise yaşanan bu sert çakılmaya rağmen 5 önemli etmenin BTC fiyatını yeniden şahlandırabileceğini düşünmekte.

Bloomberg, Bitcoin’in yaşadığı bu sert düşüşe rağmen hala 2017 yılındaki son zirvedeki halinden daha fazla likiditeye sahip bir durumda olduğunu düşünüyor. Bunun yanı sıra Bitcoin’in temelleri de 2017 yılına kıyasla çok daha güçlü bir görüntü çizmekte.

Kuros Associates kurucusu Tancredi Cordero, Bloomber’e verdiği demeçte BTC için o ünlü internet benzetmesini ile örnek verdi:

“İnternet küresel toplum için nasıl bir hal aldıysa, Bitcoin de küresel para ekonomisi için böyle bir seviyeye gelme potansiyeline sahip. Bitcoin ile ilgili temel endişe güven, kabul ve regülasyon olarak gözüküyor.”

Bitcoin fiyatı o ünlü volatilitesi sebebiyle arada sert düşüşler ve yükselişler yaşasa da Bloomberg 5 madde ile aslında lider kripto para biriminin nasıl bir büyüme aşamasından geçtiğini gözler önüne seriyor.

Bitcoin ağı durmadan büyüyor 

Bitcoin ağındaki kullanıcıların sayısı devamlı olarak büyümeye devam ediyor. ByteTree.com ve Glassnode verilerine göre basın saati itibarıyla aktif bakiyeye sahip 30 milyondan fazla Bitcoin cüzdan adresi olduğu görülüyor. Bu tabii ki 30 milyon kullanıcı olduğu anlamına gelmese de 30 milyon aktif cüzdan kesinlikle ağın ne kadar büyüdüğünü ortaya koymakta.

Bitcoin cüzdan adresleri

Verilere bakıldığında 2017 yılında ciddi bir sıçrama olsa da ağın o tarihten bu yana büyümeye devam ettiği görülüyor. 20.000 dolardan başlayan düşüş cüzdan sayısında da sert bir gerileme getirse de uzun vadede toparlanmanın gerçekleştiği söylenebilir.

Bitcoin artık kurumsal yatırımcılara da kucak açtı 

Satoshi Nakamoto tarafından eşler arası alım satım aracı olarak tasarlanan BTC, artık birçok varlığın ötesinde bir piyasa derinliğine sahip. Bitcoin vadeli işlem ve opsiyon piyasalarının inanılmaz bir şekilde büyüdüğü görülüyor. CME Group bünyesindeki vadeli işlem sözleşmelerinin toplamı, 2019 yılındakine kıyasla neredeyse üç katına çıktı. Bir vadeli işlem sözleşmesinin yaklaşık 5 BTC’yi kapsadığı düşünülecek olursa, toplam 12.000 vadeli işlem sözleşmesinin önemi çok daha net anlaşılabilir.

Bitcoin, yazılımsal olarak de gelişiyor 

2017 yılında fiyat 19.600 dolar seviyelerine çıktığında, piyasanın en büyük sorunlarından birisi de ölçeklenebilirlik ve işlem kapasitesi olmuştu. Herkesin BTC almaya çalıştığı o günlerde bazı işlemler günler ve haftalar sürebiliyordu. Ancak bu problem Lightning Network gibi önemli yazılımsal değişimler ve eklentiler ile büyük ölçüde çözüme kavuşturuldu.

Blockchain.com verilerine göre Bitcoin mempool yani onaylanmamış işlemlerin bulunduğu havuzun yoğunluğu, 2017 yılında görülen seviyelerin çok çok altına geriledi ve sağlıklı seviyelere döndü.

Tanınan kripto para analisti Mati Greenspan da buna vurgu yaparak artık birçok şeyin “değiştiğini” belirtti:

“Artık durum değişti. Bitcoin fiyatının bu kadar yükseklere çıktığını gördüğümüz son tarihlerde, blockchain ağı çökmenin eşiğindeydi. Ancak ağ o tarihlerden beri ciddi gelişmeler yaşadı.”

Aslında BTC ağı ile ilgili gelişmeler son hız devam ediyor. Taproot ve Schnorr güncellemelerine her geçen gün daha fazla destek gelmesi de bunun en büyük kanıtı.

Yatırımcıların alternatif varlık arayışına yeni çözüm: Bitcoin 

Yaşanan Kovid-19 krizi, itibari paralara ve geleneksel finans sektörüne olan güveni iyice zedeledi. Şu an için devlet tahvilleri de dahil güvenilir birçok yatırım aracı artık eskisi kadar kazançlı değil. Geleneksel yatırımcılar da bunun devamında yatırım seçimlerini çeşitlendirmeye başladı ve aslında çeşitlendirmek zorunda bırakıldı.

Dünyanın en büyük varlık yönetim firmalarından Fidelity Investments da Ekim 2020 tarihinde yayınladığı raporunda, Bitcoin ve geleneksel varlıklar arasında çok düşük bir korelasyon olduğuna dikkat çekti. İlgili raporda bu düşük korelasyonun, BTC’nin “portföy çeşitlendirme aracı” yani alternatif bir yatırım olarak görülmesinin arttığına yönelik “ilk işaret” olduğu vurgulanmakta.

Bitcoin ağı artık çok daha güçlü 

Bitcoin ağındaki işlem gücü, fiyatın dalgalanmasından bağımsız olarak devamlı olarak artmaya devam ediyor. Hash rate, Bitcoin madencilik cihazlarına yönelik artan ilgi ve talep ile beraber rekor üzerine rekor kırdı. Bitcoin ağındaki hash rate’in artması, hem işlemlerin hızını arttırıyor hem de ağın %51 gibi saldırılara karşı güvenliğini çok daha üst seviyelere taşıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!