Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Brezilya Polisi Bitcoin Kullanarak Milyonlarca Dolar Para Aklayan Uyuşturucu Çetesini Yakaladı

Brezilya polisi yakın zamanda yaptığı bir duyuru ile, Avrupa, Asya ve Afrika‘ya uyuşturucu kaçakçılığı yaparak kazandıkları ”milyonlarca doları”, bitcoin kullanarak akladığı iddia edilen bir çete ile bağlantılı 12 kişiyi yakaladığını duyurdu.

Yerel haber kaynağı Folha de S.Paulo’nun haberine göre, çete, ülkenin Gelir İdaresi ile yapılan ortak ”Antigoon” isimli operasyon ile parmaklıklar arkasına gönderilmiş. 100’den fazla federal polise 15 tutuklama emri ile, São Paulo, Rio de Janeiro ve Espírito Santo için arama emri verilmiş.

Operasyon polislerin neredeyse bir yıldır süren ve Brezilya etrafındaki limanlardan yaklaşık dört tonun üzerinde kokain yakalamalarından sonra başlamış. Folha de S.Paulo’nun haberine göre, ele geçirilen uyuşturucular Avrupa, Asya ve Afrika’ya gönderilmek üzere gemilere yüklenmiş olup, geldikleri yer ise Kolombiya ve Bolivya imiş.

Brezilya, ”milyonlarca dolarlık” uyuşturucu geçiş yaparken, kendisini bu geçişin ortasında bir ”nakliye koridoru” haline getirmiş. Federal Polis sözcüsü Carlos Eduardo Thome‘ye göre, çete ”kontrol mekanizmalarını atlatmak” için ödemenin bir kısmını bitcoin, diğer kısmını ise enva i çeşit kripto para birimleri ile almış.

Sözcü konu hakkında şunları ifade etti:

”Çete takip edilmesini zorlaştırmanın yanı sıra, olağan dışı ve devasa miktarlardaki para hareketlerini gizlemek için ödemeleri kripto para birimleri ile aldı.”

Federal Polis bu bilgiyi paylaşmaktan kaçındığı için, çetenin ne kadar para kazandığı veya gönderdiği bilinmiyor. Tutuklanan kişiler arasında ise iş adamları, havalimanı çalışanları hatta kamyon şoförleri bile var.

Başka bir Federal Polis temsilcisi olan Osvaldo Scalezi, çetenin ”başka araştırmaların parçası olan” Güney Amerikalı uyuşturucu kartelleri ile bağlantılı olduğunu ifade etti. Şüphelilerin yakalanmaları sadece Brezilya’da değil, buna ek olarak İtalya, Belçika ve İspanya’da da gerçekleşti. Polis raporuna göre çete sahip oldukları uyuşturucuları göndermek için sahte şirketler oluşturmuş veya bunu yapabilmek için üçüncü taraflara ait konteynerleri kaçırmışlar.

Kripto para birimleri Brezilya içerisinde haklı sebeplerden ötürü çok fazla kullanıma ulaşmakta. Daha önce yayınladığımız üzre, lider kripto para borsalarından Huobi, Brezilya’ya açılmaya karar verdi ve Brezilya’nın en büyük yatırım firması olan XP Investimentos ile rekabete şimdiden girdi bile çünkü XP Investimentos da kendi kripto para borsasını açmaya niyetlenmişti.  Brezilyalı bu firma, 500,000 müşterisine ait 35 milyar $‘ı aşkın fonu yönetmekte.

Dahası, bir kaç Brezilyalı futbol takımı da geçtiğimiz günlerde Inoovi isimli bir kripto para startup şirketi ile ortaklık imzalamıştı. Ortaklık imzalayan takımlar startup’ın tokenini kendi işlemlerinde kullanacak ve firmanın ismi takımın ekipmanlarında yer alacak.

Buna ek olarak Brezilya’nın efsanesi Ronaldinho da kripto para sektörüne giriş yapanlar arasında yer alıyor. NEO Blockchain platformu üzerinde düzenlenen bir koin olan Ronaldinho Soccer Coin (RSC) adıyla yeni bir koin çıkaran efsane yıldız, böylelikle sektöre adım attı.

Bakalım ilerleyen günlerde hangi ünlü futbolcuların bu sektöre giriş yaptığını göreceğiz?

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment