Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bu Yeni Bilgisayarda Oyun da Oynanıyor Kripto Para Madenciliği de Yapılıyor

Rusya’da hem kripto para madencilerini hem de PC oyuncularını memnun etmek için tasarlanan ürün satışa sunuldu. Piyasaya yeni çıkan bu ürünü tasarlayan şirket, oyun sevdalılarına ayda çeyrek Ether kazanma imkanı vaat ediyor.

Merkezi Saint Petersburg’da bulunan Crypto Technology adlı şirket Cashbox X-Gaming adlı yeni ürününün duyurusunu yaptı. Üretilen bu ürün hem PC oyunlarını oynamak hem de kripto para madenciliği yapmak için tasarlandı.

Ürünün standart modelinde Intel Core i5 ya da i7 işlemci, iki adet Nvidia GTX 1060/1070/1080 Ti ekran kartı, 16-64 GB arasında DDR4 RAM’i, epey bir soğutma fanı ve yüksek kaliteli bir ses sistemi bulunuyor. Ürünün standart modelinden 106 MH/s gibi bir hash oranı alınabiliyor ancak eklenecek güncellemelerle birlikte bu oranı 181 MH/s’ye kadar çıkartmak mümkün.

Cashbox X-Gaming adlı ürünün başlangıç fiyatı 140 bin ruble civarında ki bu da 10 bin lira civarında bir değere denk geliyor. Üç yıllık garantiyle gelen ürüne çeşitli eklemeler ve güncellemeler yapılabiliyor tabii ki ancak bunlar daha fazla masraf yapmayı gerektiriyor. Crypto Technology’nin CEO’su olan Anton Sobin verdiği röportajda bu ürünün yalnızca Rus piyasasında satılmayacağını ve yabancı müşterilere de açık olacağını söyledi:

“Rusya’daki kripto para madenciliği sektörünü geliştirmeye odaklanmış vaziyetteyiz ve bu yüzden bu ürüne herkes ulaşabilsin istiyoruz. Bu sektörde henüz ciddi bir yatırım yapmaya hazır olmayan kişiler oyun için üretilen model sayesinde kripto para sektörünün heyecanlı yanlarını görüp madencilik yapmayı deneyebilecekler.”

Bundan çok da uzun olmayan bir süre önce en sıradan bilgisayarla dahi altkoin madenciliği yapılabiliyordu ancak artık işler değişti. Şu anda madencilik yapmak için gerçekten ciddi değerlerde işlem gücüne sahip olmak gerekiyor. Evlere kurulan maden çiftlikleri genelde 6-8 adet ekran kartından, özellikle bu iş için tasarlanmış ana kartlardan oluşuyor.

Cashbox X-Gaming’in üreticileri bu bilgisayarla ayda 0.23 ETH kazanılabileceğini iddia ediyorlar ki bu da 100 $ civarında bir para demek oluyor. Önceden hazırlanmış ve uyumlu hale getirilmiş ayarlar sayesinde kripto para madenciliği yapılabiliyor ve bilgisayarın sahipleri pasif olarak para kazanabiliyor. Şirket ayrıca kripto para madenciliği üzerine ücretsiz eğitim alma imkanı ve 24 saat açık destek hizmeti sunuyor.

Asya’da Durum Kötü

Rusya’daki girişimciler bu tarz bilgisayarlar üretiyorlar ancak Asya merkezli donanım üreticileri kripto para madenciliğinin artık eskisi kadar karlı olmamasından yakınıyorlar. Nvidia, AMD gibi devasa GPU üreticileri artık kripto para madencilerinden eskisi kadar talep görmüyorlar ve piyasada ciddi bir durgunluk yaşanıyor. Asustek Computer, Gigabyte Technology, MSI ve TUL gibi OEM tedarikçilerinin de pek iyi durumda olmadığını söyleyebiliriz.

Ana kart ve grafik kartı gibi alanların en büyük isimlerinden olan Gigabyte için işler çok olumlu ilerlemiyor. Capital Investment Management’a göre Gigabyte’ın bu yılın ikinci çeyreğinde daha az kar elde etmesi bekleniyor. Gigabyte’ın eskisine kıyasla daha az kar ediyor olmasının sebebi olarak da kripto para madenciliğine olan talebin azalması gösteriliyor:

“En büyük kripto paraların fiyatları 2018 yılının başında zirveyi gördükten sonra düşüşe geçtiler ve bu da kripto para madenciliği için, Gigabyte’ın grafik kartları için olan talepte azalmaya yol açtı. Ayrıca Gigabyte’ın grafik kartı satışları da ikinci çeyreğin başlangıcından beri düşüyor.”

Uzmanlara göre gigabyte Nisan ve Mayıs aylarında 164 milyon dolar civarında gelir elde etti ancak şirket Mart ayında 278 milyon dolar gibi bir gelir elde etmişti. Taleplerde yaşanan azalmanın bir sonucunda Gigabyte’ın gelirlerinde de bir düşüş yaşanması bekleniyor. Economic Daily News tarafından yapılan habere göre Gigabyte bu yılın ilk üç ayında toplamda 1.2 milyon adet ekran kartı sattı ama bu sayıda ikinci çeyrek genelinde yüzde 20’lik bir azalma görülebilir.

Şirketin sözcülerinden olan K.J. Sun’a göre Gigabyte satışlarını arttırmak için Nvidia’nın yeni tür GPU’larını satışa çıkarmasını bekliyor. Nvidia yakın zamanda Volta adı altında yeni bir GPU klası çıkarmayı düşünüyor ve bazı kaynaklara göre bu ürünleri en erken Eylül ayı gibi görebileceğiz. Bazı kaynaklara göre Intel de yeni GPU’larının piyasaya çıkış tarihini erteleyebilir.

Capital Investment’a göre sektördeki bu olumsuz atmosfer Gigabyte’ın ikinci gelir genelindeki gelirine ve karına etki edebilir. Kripto para madenciliği için gereken ekipmanlara olan talebin azalması, Nvidia’nın Volta ailesinin piyasaya çıkış tarihini ertelemesi gibi şeyler Gigabyte’ın hisselerinde geçtiğimiz ay yüzde 14’lük bir düşüş görülmesine neden olmuştu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment