Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cardano (ADA) Vasil Hard Fork’u Hakkında Tartışmalar Sürüyor: Geliştiriciden “Felaket” Yorumu Geldi

Temmuz sonu gerçekleştirilmesi beklenen Cardano (ADA) Vasil hard fork güncellemesi içinde bulunduğumuz ağustos ayına ertelenmişti. Fakat henüz bir sonuca bağlanamayan kritik güncelleme hem topluluk tarafında hem de ekip içerisinde tartışmaların gündeminde yer alıyor.

Temmuz ayının başlarında test ağı üzerinde başarılı bir şekilde hayata geçirilen Vasil hard fork güncellemesinin temmuz sonunda ana ağ da aktif hale getirilmesi planlanıyordu fakat son anda yaşanan bir erteleme ile güncelleme ağustos ayına kaldı. Ağustos ayında gerçekleşeceğine dair gelen erteleme haberi bir kez daha hayal kırıklığı ile sonuçlandı. Görünen o ki test ağındaki veriler üzerindeki spekülasyonlar devam ediyor ve güncellemenin geleceği belirsizliğini koruyor.

Cuma günü gerçekleştirilen AMA (Bana bir şey sor) etkinliği esnasında Cardano’nun kurucusu Charles Hoskinson, Cardano’nun test ağının “felaket bir şekilde bozulduğu” yönündeki iddiaları çürüten açıklamalarda bulunurken Vasil hard fork’un sağlıklı bir sonuca bağlanması için ekibin zamana ihtiyaç duyduğunu sözlerine ekledi. Söz konusu iddiaların kaynağında yer alan Cardano geliştiricisi Adam Dean, geçtiğimiz günlerde paylaştığı bir gönderide test ağındaki entegrasyonun bir çok hata ile dolu olduğunu belirtmişti.

Vasil hard fork her ne kadar daha önceki iki test ağında başarılı bir şekilde işlemlerine devam etse de geliştirici Dean’e göre operatörlerin çoğu Vasil hard fork’u simüle etmek için v1.35.2’ye yükseltildiğinden, v1.35.3’ün orijinal test ağıyla “senkronize çalışmadığını” ve iki test ağının “blok geçmişi olmadığını” vurgulayan açıklamalarını sürdürdü.

Tartışmanın devamında kurucu Hoskinson, bu düğüm sürümünde bulunan kodlama sorununun 1.35.3 güncellemesinde ortadan kaldırıldığını savundu ve daha fazla testin hard fork’ta daha fazla gecikmeye yol açacağı yönündeki endişelerini dile getirdi:

Tabii ki bir topluluk olarak, onlarca kez test edilmiş ve halihazırda çalışmakta olan kodu yeniden test etmek için Vasil’in piyasaya sürülmesini birkaç ay geciktirebiliriz. Neredeyse bir yıldır bu güncellemeyi bekleyen tüm DApp geliştiricileri için buna değer mi? Test ağında yaşanan bir hatayı ana ağ ile ilişkilendiremezsiniz çünkü test ağları kurulur ve yok edilirler bu onların ana amacıdır. Hiçbir şekilde Cardano’nun kendisine zarar vermezler.

Açıklamasının devamında tüm ekibi birlikte çalışmaya ve sorunların üstesinden gelmeye davet eden kurucu Hoskinson, Cardano’yu daha iyi bir noktaya taşımak için yapılması gerekenin bu olduğunun altını çizdi. Vasil hard fork’un ne zaman gerçekleşeceğine dair net bir tarih verilmezken, hali hazırda uzun süredir bekleyiş içerisinde olan yatırımcılar en azından ağustos ayı içerisinde bir sonuç ile karşılaşamayacak gibi görünüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!