Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Chainlink’e Saldırı: Zarar Yüz Binlerce Dolar!

Toplam piyasa değerine göre en büyük 5. kripto para birimi ve teknik olarak en büyük DeFi projesi Chainlink (LINK) son haftalarda en çok değer kaybeden projelerden birisi oldu. LINK fiyatı 20 dolara kadar çıktıktan sonra yaşanan sert düşüş, an itibariyle LINK/USD paritesini 12,40 dolara kadar çekti. Şimdi ortaya çıkan bir haber ise bu düşüşün sebebini daha net gösteriyor.

Chainlink merkezsiz finans protokolü olarak öne çıkıyor ve bu sebeple ağdaki düğümlerin önemli bir hayli kritik. Yeni ortaya çıkan bir habere göre ise geçtiğimiz hafta sonu yaşanan saldırı, toplamda 9 ağ düğümüne ve operatörüne ciddi zarar verdi. Merkezsiz ağın belkemiği olan ağ düğümlerine yapılan 30 Ağustos tarihli saldırının bilançosunun ise yüz binlerce doları aştığı görülüyor.

Chainlink Saldırısında 700’den Fazla ETH Çalındı

Geçtiğimiz Pazar günü gerçekleştirilen saldırıda 700’den fazla Ethereum’un (ETH) çalındığı vurgulanmakta. O tarihteki fiyata göre bu durum 335.000 dolarlık kayıp yaşandığını gösteriyor. Saldırının direkt olarak çevrimiçi yani sıcak cüzdanlara yapıldığı da aktarılan bilgiler arasında.

chainlink

Konuyla yakından ilişkili bir kaynağın The Block‘a aktardığı bilgilere göre saldırgan ilk başta geçerli fiyat veri isteği gönderip, ağ düğümlerinin çok fazla gas ücreti ödemesine yol açmış. Chainlink ağ operatörü Certus One da konu hakkında detay paylaşımında bulundu. CEO Hendrik Hofstadt konu hakkında yaptığı açıklamada kendilerinin bu saldırıya 20 ETH verdiğini ve olayın sonra fark edildiğini belirtti.

Saldırının yaklaşık olarak 2 saat sürdüğü belirtiliyor. Saldırı diğer kripto paralarda olduğu gibi izinsiz erişim gibi yöntemlerle yapılmadı. Bunun yerine saldırgan ağ operatörlerinin sahip olduğu gas bakiyesini kullanarak Chi gas token’ları üretmeyi başardı. Söz konusu token’lar merkeziyetsiz borsa 1inch.Exchange tarafından üretiliyor.

Daha basit anlatmak gerekirse saldırgan bir fiyat  akış isteğinde bulunuyor ve ağ düğümü buna karşılık verip gas harcamasında bulunuyor. Saldırgan da bu harcamadaki gas miktarının yani teknik olarak ETH’nin bir kısmını devamlı istekte bulunarak ele geçirmeyi başarıyor.

LINK fiyatı ise bu haberin etkisi ile daha da fazla düşüş yaşayabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment