Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Pekinli Uzman: Çin, Bitcoin’i Döviz Gibi Yönetmek İstiyor

İsmi paylaşılmamış Pekinli bir uzman, Çin’in renminbi ile döviz piyasalarını ve sermaye kontrollerini on yıllardır mikro düzeyde yönetmeye çalıştığını ve aynısını Bitcoin gibi kripto paralara da uygulamaya çalıştığını açıkladı.

Pekinli uzmanın görüşleri, Sino Global Capital CEO’su Matthew Graham tarafından aktarıldı. Graham, bu şahsın Çin hükümetiyle doğrudan ilişiğinin olmadığını fakat geçen hafta Bitcoin’le ilgili alınan karara dair “gerçekten bilgi sahibi olabilecek az sayıda isimden biri” olduğunu söylüyor.

Çin’deki İnternet Finans Derneği, Bankacılık Derneği ve Ödeme ve Clearing Derneği, geçen hafta finans ve ödeme kuruluşlarının kripto para işlemi yapmasının yasak olduğunu açıkladı. Bundan birkaç gün sonra bir araya gelen Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi, Bitcoin madenciliği ile tradingine karşı sıkı önlemler alınacağını duyurdu. Bitcoin, bu haberler arasında bir günde %30 oranında değer kaybetmişti.

Toplantı genel olarak “Bitcoin’le ilgili değildi”

Pekinli uzman, bu toplantıda alınan kararın her şeyden önce Çin Komünist Partisinin meşruiyeti ile ilgili olduğunu söyledi.

Pekin’in piyasalarda büyük hareketlilikler görmek istemediği ve sistemde sadece kısıtlı çapta hareketliliklere müsaade edildiği aktarıldı. Hükümetin bu sebeple renminbi ile döviz piyasalarını ve sermaye kontrollerini on yıllardır mikro düzeyde yönettiği belirtiliyor.

Cuma günkü toplantının rutin bir toplantı olduğunu ve Bitcoin için düzenlenmediğini söyleyen isim, şunları ekledi:

“Pekin (diğer piyasalara yaptığının) aynısını dijital paraya da yapmak istiyor, bu yüzden daha çok regülasyon göreceğiz diyebiliriz.”

“Kontrol kendisindeymiş gibi davranmalı”

Cambridge Centre for Alternative Finance verilerine göre Bitcoin blockchainindeki hash oranının toplamda %65’ini kontrol eden ve Çin’de konumlanan bazı madenciler, fosil yakıt tüketimi sebebiyle eleştiriliyor.

İç Moğolistan’daki yerel yöneticiler, Çin’in beş yıllık kalkınma planı kapsamında verdiği taahhütlere uyum sağlayabilmek için kripto para madencilerini bölgeden uzaklaştırmaya başlamışlardı.

Pekinli uzmana göre cuma günkü karar, ne karbon nötr olma hedefine ulaşmak ne de sürdürülebilirliği sağlamak için alındı. Zaten, Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesinin çevre sorunlarıyla ilgili doğrudan yetki sahibi olmadığını belirten isim, bu kararın aslında regülatörlere bir direktif vermek amacıyla alındığını vurguladı:

“Bu açıklamanın, Çin Merkez Bankası gibi regülatörlere piyasanın daha iyi yönetilmesini sağlayacak düzenlemeler yapmaları için verilmiş tepeden inme bir mesaj olduğu söylenebilir. Hükümetin, en azından kontrol kendisindeymiş gibi davranması lazım. Bu yüzden, regülasyonları takip etmek önemli.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!