Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’deki Konferansta Bitcoin İçin “Felaket” Yorumu

12 Ekim’de Pekin’de Uluslararası Telekomünikasyon Birliği ve Çin Sosyal Bilimler Akademisi Dünya Ekonomisi ve Politikası Enstitüsü tarafından Workshop on Standards for Digital Fiat Currency (DFC) for Universal Finance Access etkinliği düzenlendi. Etkinliğe dahil olan diğer kurumlar arasında Çin Halk Bankası, Dijital Para Enstitüsü, Çin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Akademisi, Dijital Resmi Para Enstitüsü de bulunuyor.

Dijital paraların geleceğini tartışmak için düzenlenen etkinliğe 40’dan fazla ülkeden profesyoneller, yetkililer ve girişimciler katıldı. Etkinliğin ana başlıkları arasında dijital paraların yasal olarak düzenlenmesinde yaşanan problemler bulunuyordu. Çinli akademisyenler devlet destekli bir dijital paranın yapılmasına ılımlı yaklaşırken; Bitcoin gibi (devlete bağlı olmayan) bir kripto paranın değerini tanımayı inatla reddettiler.

Çin Halk Bankası Dijital Para Araştırma Enstitüsü yöneticisi Yao Qian, Çinli akademisyenlerin temsilcisiydi. Qian konuşmasında devletin dijital para birimlerine onay vermesinin öneminden dem vururken, bir yandan da Bitcoin’in değerini sorguladı. Qian’a göre Bitcoin’in öz değeri yok ve bu yüzden Bitcoin’e güvenilemez.

“Bitcoin gibi bir kripto paranın değeri temel olarak, piyasada dolaşan spekülasyonlarla belirleniyor. Eğer ülkeler Bitcoin’i gerçek bir para birimi olarak kabul etmeye başlarsa, felaket olur. Bitcoin’in özünün bir değere sahip olmadığı gerçeği, asla gerçek bir para birimi olamayacağını gösteriyor.”

Konuşma yapanlar arasında Qian’ın haricinde Uluslararası Telekomünikasyon Birliği yetkililerinden Bilel Jamoussi, Kenya Merkez Bankası’nın eski müdürü Njuguna Ndung’u ve Pakistan Telekomünikasyon Otoritesi yöneticisi Muhammad Arif Sargana da bulunuyordu. Bazı akademisyenler devlet destekli bir dijital para oluşturmanın, o ülkenin iç para birimini dengeleyebileceğini ve finansal durumunu güvence altına alabileceğini düşünüyor.

Geçtiğimiz birkaç ayda Çin hükümeti kripto paralara karşı oldukça sert yaptırımlarda bulundu. ICO’ları yasaklaması ve Bitcoin borsalarını kapatması, Bitcoin’in fiyatında geçici de olsa ağır bir etki yarattı. Çin şuanda devlet destekli bir dijital paranın yaratabileceği potansiyel etkileri tartışırken, acaba Çin gerçekten de kendi kripto parasını oluşturmayı mı düşünüyor diye düşünmemek elde değil.

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment